Negavati parimate hulka kuuluvad ka Tartu noored

Tartu Postimees
Copy
Paranduskeldri loojad Negavati züriile esinemas.
Paranduskeldri loojad Negavati züriile esinemas. Foto: negavatt

Keskkonnainvesteeringute keskuse (KIK) ressursisäästukonkursi Negavatt žürii valis välja kümme finalisti, kes jätkavad võistlemist ideede elluviimiseks mõeldud 18 000-eurose auhinnafondi nimel. Parimatest parimad selguvad 28. mail Tartus. 

«Kõik 15 finaalikoha eest võidelnud ideed olid väga sisukad ning seetõttu polnud otsustada kerge,» kirjeldas žürii tööd KIKi juhataja Andrus Treier. «Määravaks sai potentsiaal superfinaalis juba millegi konkreetsega välja tulla ning seejärel idee lõplikult ellu viia. Samuti oli oluline meeskonna võimekus ja teotahe ning reaalse keskkonnaprobleemi lahendamine,» sõnab ta.  

Kümnel finalistil tuleb nüüd maikuus oma ideedega edasi töötada. Ees ootavad mitmed sisukad kodutööd ja tihe koolitusprogramm.

Žüriiliige ja teaduspargi Tehnopol rohetehnoloogia valdkonnajuht Ragmar Saksing soovitab kõigil kümnel finaali pääsenud meeskonnal suhelda oma idee sihtrühmaga. «Soovime superfinaalis kuulda ja näha konkreetseid tulemusi inimeste vajadustest nende toodete või teenuste järele ja mõtteist nende kohta. Samuti näeksime hea meelega juba valmis prototüüpe ja auhinnafondi investeeringute ülevaadet,» selgitas Saksing.

Negavati finalistid

  • Akvalabs – akvapooniline süsteem, kus kasutatakse kalakasvatuse jääke taimede looduspuhtaks ja mahedaks väetamiseks. 
  • annalutter.KUUT – ressursisäästlik ja isetegemist innustav käsitöökeskus, mis aitab praktiliste tegevuste kaudu levitada taaskasutust soosivat meelelaadi. Lisaks ühendavad mõttekaaslasi blogi, foorum, videod ja sotsiaalmeedia.
  • Eco Race – ettevõtetele kingiideena mõeldud keskkonnateadlik lauamäng. 
  • InWay – süsteem tööstusele, mis jälgib laagrite kulumist, aitab planeerida hooldusaega ja ennetada ootamatuid tootmisseisakuid.
  • Lummus Foods – kikerhernestest veganidessertkreemid, mis on piima-, gluteeni- ja GMO-vabad.
  • Mähkmelaenutus – beebide ja väikelaste vanematele mõeldud riidest mähkmete laenutus, et teha nendega tutvumine ja sobivate leidmine võimalikult lihtsaks, soodsaks ja riskivabaks.
  • Paranduskelder – Tartus mitmeid töökodasid hõlmav keldrikorrus, kus saab oma tarbeesemeid parandada, õppida kasutama kõiksugu tööriistu või pakkuda teenust teistele. 
  • Pillirookõrs – pilliroost valmistatud uudne materjal, millest saab vormida eri mõõtmete ja kujuga tooteid, nagu topse, taldrikuid, pakendeid, dekoratiivpaneele jms.
  • Recyclist – platvorm, mis ühendab tootmisettevõtteid, kelle jaoks tekkiv jääk on prügi, ning väikeettevõtjaid, kes otsivad soodsat toorainet oma toodete tootmiseks. 
  • Rehvitoolid – kasutatud autorehvidest ilmastikukindlad toolid ja muu mööbel, mis on meisterdatud koos koolinoortega.  

28. mail toimub Tartus Erinevate Tubade klubis Negavati superfinaal, kus meeskonnad astuvad taas žürii ette, et oma projektide arengust rääkida. Selle tulemusena selguvadki Negavati kuuenda hooaja parimad. Esimene koht saab 10 000, teine 5000 ja kolmas 3000 eurot oma idee elluviimiseks. Žüriisse kuuluvad KIKi juhataja Andrus Treier, keskkonnaministeeriumi keskkonnakorralduse osakonna nõunik Mihkel Krusberg, teaduspargi Tehnopol rohetehnoloogia valdkonnajuht Ragmar Saksing, Põhjamaade ministrite nõukogu Eesti esinduse nõunik Madis Tilga ja uuskasutuskeskuse ringmajanduse projektijuht Kerli Kant Hvass.

Negavati konkursile laekus sel hooajal 18–30-aastastelt noortelt rekordiliselt 77 keskkonnasäästlikku ideed, millest 15 pääses konkursi järgmisesse etappi. Negavatt on KIKi ja keskkonnaministeeriumi koostöös sündinud konkurss, mille eesmärk on edendada ressursialast teadlikkust ning innustada välja pakkuma lahendusi, mis aitavad säästa keskkonda. Konkursi partnerid on Rimi Eesti Food, Eesti Pandipakend, Tallinna teaduspark Tehnopol ja uuskasutuskeskus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles