Elva lapsed ja noorukid said ainulaadse vaimse tervise kabineti

Tartu Postimees
Copy
Elva abivallavanem Marika Saar.
Elva abivallavanem Marika Saar. Foto: Kristjan Teedema

Selle kuu alguses avati Elvas Tartu ülikooli kliinikumi psühhiaatriakliiniku, Elva laste- ja perekeskuse ning Elva vallavalitsuse koostöös laste ja noorukite vaimse tervise kabinet, mis on Eestis ainulaadne. Kohapeal osutatakse tervishoiu-, sotsiaal- ja psühholoogiteenuseid.

«Kabinet avati eesmärgiga jagada lastepsühhiaatrite töökoormust ja lühendada ravijärjekordi nende vastuvõttudele. Nii pakutakse psühhiaatrilist abi lapse elukohale lähemal,» ütles Tartu ülikooli kliinikumi juhatuse liige ravijuht Andres Kotsar.

Vaimse tervise kabineti meeskonda kuuluvad vaimse tervise õde, psühholoog ja sotsiaaltöötaja. «Olemas on tugi nii psühhiaatrilt kui ka kliiniliselt psühholoogilt Tartus,» ütles Elva laste- ja perekeskuse teenuste juht Jaana Unt.

Vaimse tervise õe vastuvõtul selgitatakse välja, kas lapsel esineb vaimse tervise probleem, vajaduse korral suunatakse ta psühhiaatri vastuvõtule ning teistele vaimse tervise probleemiga seotud või muudele toetavatele teenustele. «Samuti toimub patsiendi terviseseisundi regulaarne jälgimine, muutuste hindamine ja terviseriski analüüs,» lisas Unt.

Vaimse tervise õde jälgib ka psühhiaatri määratud ravi toimet ja kõrvaltoimeid ning hindab patsiendi tervisenäitajaid raviperioodi vältel. Samuti nõustab ja juhendab õde patsienti ja tema lähedasi.

Vaimse tervise kabinetis võtab inimesi vastu ka sotsiaaltöötaja, kes kuulub Elva valla sotsiaaltöövõrgustikku. «Meile on seesuguse kabineti olemasolu väga oluline, sest tihe omavaheline koostöö tagab abivajavate laste ja perede toetamise,» ütles Elva abivallavanem Marika Saar.

Sotsiaaltöötaja hindab patsiendi sotsiaalseid mõjureid ning edendab toimetulekuvõimet. Sotsiaaltöötaja jagab infot sotsiaal- ja tugiteenuste kohta ning soovitusi abivahendite soetamise ja nende kasutamise teemadel. Peale selle korraldab ta võrgustikutööd ja nõustab sotsiaaltoetuste saamise asjus.

Vaimse tervise kabinetis toimub ka meeskonnavastuvõtt, kus lapse või nooruki seisundi hindamiseks on vaja mitme spetsialisti koostööd.

Tartu ülikooli kliinikumi psühhiaatriakliiniku juhataja Sven Janno ütles, et seesugune tervishoiuasutuse ja kohaliku omavalitsuse koostöömudel on vaimse tervise teenuse osutamiseks üsna ainulaadne. «Ootame põnevusega koostööd ja usun, et sellest kasvab välja hea praktika, millest on teistelgi õppida,» lisas ta.

Janno sõnul võimaldab seesugune koostöö omavalitsusega sisse töötada teenuse osutamise mudelit, kus tervishoiuasutuse tippspetsialistidest ja kohalikest tugispetsialistidest koosnev meeskond teeb korraldatud ja koordineeritult koostööd lähtudes patsiendi ja tema pere vajadustest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles