Ahhaa muudab muusika füüsikaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teaduskeskus Ahhaa.
Teaduskeskus Ahhaa. Foto: Kristjan Teedema

Teaduskeskus Ahhaa avas reedel Tartus oma majas uue interaktiivse muusikanäituse «Ahhaa, helisev füüsika!», mis käsitleb muusikat tavatute vaatenurkade alt ja aitab leida vastust küsimusele, mis on muusika.

Soome teaduskeskuses Heureka loodud näitusega tahetakse avada külastajate meeled muusika mitmekülgsele maailmale. Külastajad saavad tekitada erisuguste pillidega helisid, õppida tundma heli füüsikalisi omadusi ja tunnetada omal kehal muusika mõju.

«Kui kuulame muusikat, siis me enamasti ei mõtle, et iga heli taga on rida füüsikaseadusi,» ütles Ahhaa juhatuse liige Pilvi Kolk. «Meie uus näitus muudab helid nähtavaks ja teeb keerulised loodusseadused lihtsalt mõistetavaks.»

Kõiki eksponaate saab ise katsuda ja katsetada. Saab mängida hiiglase paaniflööti, õhukitarri ja katkematut klaverit, juhatada sümfooniaorkestrit, taguda nähtamatut trummi ja proovida oma musikaalsust. Lisaks saab kuulata teiste rahvaste muusikat ja võrrelda, kuidas kõlab sama pala vaharullilt või CD-lt.

Näituse loomisel on Heureka teaduskeskus teinud koostööd Sibeliuse Akadeemia, Helsingi Ülikooli muusikateaduskonna, Helsingi Tehnikaülikooli akustika- ja helitöötluslaboratooriumi, Soome muusikateabekeskuse, Espoo teadus- ja tehnoloogiakeskuse Cartes Arti ja mitme ettevõttega.

Ahhaas saab näitust uudistada tuleva aasta märtsi lõpuni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles