Maamehed võtavad homme linnas võimu üle

Eili Arula
, reporter
Copy
Maamessil käis eelmi- sel aastal ligi 45 000 inimest.
Maamessil käis eelmi- sel aastal ligi 45 000 inimest. Foto: / POSTIMEES

Aastas on üks nädal, mil Tähtveres liigub rohkem autosid kui kesklinnas ning pea kõik Tartu majutuskohad on viimseni välja müüdud. See nädal on nüüd käes, sest neljapäeval algab 27. maamess. Mess on aastatega paisunud kohalikust kevadnäitusest Baltimaade suurimaks maaeluteemaliseks ettevõtmiseks.

ASi Tartu Näitused juht Alo Pettai sõnas, et Eesti põllumees on sitke ning sama vankumatu on ka maamess. «Maamessi külastamine on paljudele iga-aastane traditsioon. Loodame, et eelseisvad messipäevad on täis töiseid kohtumisi ning toovad jällenägemisrõõmu ja meelelahutust,» märkis ta.

Kartul on tegija

Kuigi mess algab Tartu Näituste messikeskuses ja selle ümber neljapäeval, avavad messikorraldajad ja Tartu linnajuhid maamessi nädala Raekoja platsil juba homme. Tavaks on saanud, et maanädala avasündmusel annab Tartu linnapea sümboolselt linnavõimu nädalaks maameeste kätte. Erand pole ka seekord.

Messivappi kaunistab sel aastal kartul. Ka homse maanädala avaüritusel on peategelaseks kartul. Keskpäeval tutvustavad Eesti taimekasvatuse instituudi teadurid Raekoja platsil mitmesuguseid kartulisorte. Rahvas saab panna proovile oma oskused kartuli täpsusviskes, proovida sorte ära arvata ning kaaluda kartulikoti raskust.

Põllumajandusmuuseum toob kesklinna näitamiseks vanaaegse traktori ning kartulivõtumasina. Ka ei puudu kesklinnast mõned moodsa aja põllumasinad.

Neljapäevast laupäevani kestev maamess laiutab sel korral seitsmel hektaril. Lisaks põllutehnikale saab näha metsamasinaid, loomi, aianduskaupa ning maitsta head eestimaist toitu.

Alo Pettai sõnas, et Eesti põllumees on sitke ning sama vankumatu on ka maamess.

Ka saab messi sõualal näha iga päev professionaalseid raiesportlasi, kes võistlevad Kevadkarika võistlusel puu langetamises, saeketi vahetamises, kombineeritud järkamises, täpsussaagimises ja okste laasimises. Maamessi ajal osaleb raievõistlusel 46 võistlejat, kellest kolm on naised.

«Nii palju naisvõistlejaid polegi meil varem olnud,» sõnas võistluste peakorraldaja Mart Kelk. «Kõik need naised võistlevad küll ühe võistkonnana, aga kuna meil on võimalik järgmisel aastal toimuvale MMile välja panna ainult üks Eesti naissportlane, siis omavaheline konkurents saab neil kindlasti tihe olema,» lisas ta.

Rahu, ainult rahu

Linlastel tuleb messinädalal arvestada asjaoluga, et messile eelnevatel päevadel ja ka messi ajal on Tähtveres liiklus tavapärasest tihedam. Korraldajad paluvad liiklejatelt tähelepanelikkust ja kannatlikku meelt, sest veosed on suure gabariidiga, vajavad manöövriteks rohkem ruumi ning on liikluses aeglased.

Maamessi kommunikatsioonijuht Henrik Urbel selgitas, et tihedama liiklusega tuleb arvestada eelkõige Fr. R. Kreutzwaldi, Fr. Tuglase, Betooni ning Tähtvere tänaval. Korraldajad paluvad Tallinna suunal liikujatel võimaluse korral kasutada Fr. R. Kreutzwaldi tänava asemel Tallinna-Tartu-Võru-Luhamaa maanteed.

Messile tulijad saavad autod parkida laululava alumisse parklasse ning Vaksali tänava pikenduse parklasse, mis mõlemad on tasuta.

Maamess arvudes

  • 480 eksponenti 12 riigist
  • 7 hektarit messipinda
  • 6500 ruutmeetrit hallipinda
  • 1200-ruutmeetrine toidumessi hall
  • 800-ruutmeetrine loomade paviljon
  • 600-ruutmeetrine taluturg
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles