Robotid löövad Kammivabrikus lahingut

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahhaa robot Oskar. Tõsi, tema lahingus kaasa ei löö.
Ahhaa robot Oskar. Tõsi, tema lahingus kaasa ei löö. Foto: Margus Ansu

Eeloleval laupäeval kutsub teaduskeskus Ahhaa kõiki huvilisi Kammivabrikusse jälgima ise ehitatud lahingurobotite mõõduvõtmist ehk Ahhaa Robolahingut.

Robolahingu korraldaja Anna-Liisa Ingver rääkis, et kolmandat korda aset leidval üritusel astub võistlustulle 23 robotit, nende eesmärk on üksteist erilisel purunemiskindlal areenil kahjutuks teha.

«Seekordne Robolahing on igas mõttes suurim: lisaks rekordilisele võistlejate arvule on suuremaks paisunud võitlusareen, samuti mahutab selle aasta toimumispaik Tartu Kammivabrikus ligi kaks korda rohkem pealtvaatajaid kui varem,» lisas Ingver.

Ise ehitatud ja puldiga juhitavad robotid asuvad mõõtu võtma kahes kaalukategoorias: kuni 29,9 kg ning 30–55 kg. Ehitamisel on lubatud kasutada pea igasuguseid materjale, küll aga on kindlad kriteeriumid seotud robotiehituse tehnilistele nõuetele.

Osalema on oodata nii vanu lemmikuid kui ka täiesti uusi huvilisi. Ingver ütles, et üks Robolahingu põnevamaid aspekte on asjaolu, et võitjat on pea võimatu ennustada.

«Ka kõige kindlamal favoriidil võib otsustaval hetkel aku tühjaks saada või relv töötamise lõpetada. Robolahing ei ole üksnes kolm tundi kestev masinamadin, vaid selles on suur osa strateegial ja nutikusel,» märkis Ingver.

Ahhaa Robolahing toimub 20. aprillil Tartu Kammivabrikus. Uksed avatakse kell 15 ning siis saab tutvuda ka lahinguvalmis robotitega, mis astuvad areenile kell 16. Lisaks saavad pealtvaatajad spetsiaalsetel miniareenidel ka ise väikesi robotilahinguid pidada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles