Oskar Kallase nimelise stipendiumi tänavune laureaat on Tiit Hennoste

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Hennoste
Tiit Hennoste Foto: Erik Prozes

Eesti Rahva Muuseum kuulutas oma tänasel sünnipäeval välja Oskar Kallase nimelise stipendiumi laureaadi, kelleks on filoloog, keele- ja kirjandusteadlane ning eesti keele populariseerija ning pärandi uurija Tiit Hennoste.

Tiit Hennoste on pühendunud eesti keele, meele ja kultuuri uurija ning hoidja, kõlab muuseumi põhjendus. Ta on kuraatorina olnud Eesti Rahva Muuseumi koostööpartner interaktiivse näituse „Muuseum näitab keelt“ (2010) ja ka uue püsinäituse „Kohtumised“ teemanäituse „Keelekatel“ (2016) loomisel.

Hennoste on Tartu ülikooli eesti keele ja üldkeeleteaduse instituudi eesti keele vanemteadur ning õppejõud, kelle käe all on aastate jooksul hariduse saanud sajad tudengid Tartus ja Helsingis.

Ta on uurinud eesti keele suulist kõnet, ajakirjandustekstide ehitust ja funktsioneerimist ühiskonnas ning modernismi eesti kirjanduses.

Hennoste on ka ajakirjade Akadeemia, Keel ja Kirjandus, Oma Keel ja Loomingu Raamatukogu toimetuskolleegiumi liige. Aastal 2018 pälvis ta Valgetähe IV klassi teenetemärgi.

Kallase stipendiumi suurus on 1000 eurot, see antakse Tiit Hennostele kätte 2. mail ERMis peetaval avalikul loengul.

Oskar Kallase stipendiumi asutas ERM 2015. aastal, et tunnustada muuseumile ja Eestile olulisi inimesi silmapaistva professionaalse ja loomingulise tegevuse eest rahvusteaduste ja -kultuuri alal, mis on aidanud ERMil täita oma rolli eesti kultuuri mõtestajana. Senised laureaadid on laulu- ja tantsupidude juht Aet Maatee, ajaloolane Mart Laar, folklorist Marju Kõivupuu ja rahvarõivameister Silvi Allimann.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles