Pildid. Sarimõrvar Juri Ustimenkot süüdistatakse taas mõrvakatses (10)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna algas Tartu maakohtus arutelu, kus Lõuna ringkonnaprokuratuur süüdistab Tartu vanglas eluaegset vangistust kandvat 37-aastast kinnipeetavat Juri Ustimenkot mõrvakatses ja samuti vangistust kandvat 55-aastast Nikolai Lilitškini mõrvale kihutamise ja kaasaaitamise katses. Mehi süüdistatakse ka teistes vanglas toime pandud kuritegudes.

Täna hommikul veidi enne kella kümmet talutasid neli politseiniku Tartu maakohtusse raudus kätega Ustimenko ja Lilitškini.

Kui sarimõrvar, õbluke Ustimenko oli kohtusaali astudes pigem tagasihgoidlik, siis politseiniku tapmiskatse eest kümnendat aastat trellide taga viibiv Nikolai Lilitškin astus saali laialt naeratades ning hõikas rõõmsalt vene keeles: «Tervitus kõikidele sigadele!» Seejärel pöördus Lilitškin familiaarselt prokuröri Aro Siinmaa poole: «Noh Siinmaa, tervitus!» Prokurör vastas Lilitškini «sõbralikule» tervitusele vaid pingsa silmavaatega.

Ka kogu kohtuistungi vältel segas Lilitškin pidevalt sõnavõttudele vahele, itsitas omaette ning vehkis kätega kannatanute suunas. Kohtunik Ingeri Tamm pidi pidevalt Lilitškinit korrale kutsuma.

Oma avakõnes sõnas prokurör, et prokuratuuril on juba varem olnud plaanis Lilitškini ja Ustimenko süüasjad kohtusse saata, kuid mehed sooritavad pidevalt vanglas kuritegusid juurde ning seega nende süütegude toimik aina kasvab. Tänaseks jõudis kohtusse süüasi, kus Ustimenkot ja Lilitškinit süüdistatakse seitsmes eri raskusastmega isikuvastases kuriteos.

Süüdistuse kohaselt lõi Ustimenko 2017. aasta 14. veebruaril kinnipeetavana Tartu vanglas kaaskinnipeetava Nikolai Lilitškini kihutamisel ja kaasaaitamisel žiletiterast  ründevahendiga 50-aastast vanemvalvurit kaela piirkonda. Seejärel lõi ta valvurit sama vahendiga vastu enesekaitseks üles tõstetud kätt.

Süüdistuse kohaselt ründas Ustimenko valvurit tapmise eesmärgil kättemaksuks tema ametialase tegevuse eest. Sellega pani ta toime mõrvakatse ehk tapmise katse kättemaksuks ametialase tegevuse eest isiku poolt, keda on varem karistatud tapmise eest.

Lilitškini süüdistatakse selles, et kallutas ajavahemikul 27.august 2015 kuni 14. veebruar 2017 Tartu vanglas eluagset vangistust kandvat kaaskinnipeetavat Ustimenkot mõrvama vangla ametnikke. Selleks julgustas ta Ustimenkot valvuritel päid otsast lõikama ja osutas vaimset tuge ning juhiste näol kaasabi vanemvalvuri tapmiseks. Seepeale panigi Ustimenko vanemvalvuri suhtes toime mõrvakatse. Lilitškin pani sellega toime mõrvale kihutamise ja kaasaaitamise katse.

Lisaks süüdistatakse Ustimenkot selles, et ta ähvardas 2017. aasta 17. augustil tapmisega ametiülesandeid täitvat valvurit, kelle suhtes ta oli varasemalt toime pannud mõrvakatse. Samuti ähvardas ta tapmisega kahte eri valvurit 19. novembril 2017 ja 4. detsembril 2017. Sellega pani ta toime korduva vägivalla kasutamise võimuesindaja vastu seoses tema ametikohustuste täitmisega.

Süüdistuse järgi viskas Ustimenko 2015. aasta 21. juunil vangla eluosakonna köögis 54-aastast kaaskinnipeetavat kruusis olnud kuuma veega, mis tabas kinnipeetavat ülakeha piirkonda. Sellega põhjustas Ustimenko kannatanule esimese ja teise astme põletusi.

2017. aasta 23. jaanuaril lõi Ustimenko 31-aastast kaaskinnipeetavat ühel korral käega õla ja näo piirkonda ning jalaga keha piirkonda. Nende tegudega pani ta toime korduva kehalise väärkohtlemise.

Samuti süüdistatakse Ustimenkot selles, et 2016. aasta 25. oktoobril helistas ta Tartu vanglast politsei- ja piirivalveameti kliendiinfo numbrile ja teatas, et justiitsministeeriumi hoones või selle parklas on pomm, mis sisaldab 19 kilogrammi trotüüli. Justiitsministeeriumi hoonest evakueeriti inimesed ja sündmuskohale saabusid politsei ning demineerijad. Lõhkeseadeldist ei leitud.

Lilitškini süüdistatakse veel 2017. aasta 24. juunil Tartu vangla vanemvalvuri jalaga löömises. Sellega pani ta toime korduva vägivalla kasutamise võimuesindaja vastu seoses tema ametikohustuste täitmisega.

Kohtuistungil tunnistas Ustimenko end süüdi vangivalvuri tapmiskatses ning ka justiitsministeeriumile pommiähvarduse tegemises. Samas vaidles ta vastu prokuröri väitele, nagu oleks ta öelnud pommiähvardust tehes, et pommis on 19 kilogrammi trotüüli. Tema väidete kohaselt ütles ta telefonis, et trotüülikogus oli väiksem.

Lilitškin seevastu jätkas kohtus tembutamist, sõnades naerulsui valvuri löömise süüdistuse peale: «Jah, tahtsin plasttopsiga meest ära tappa.» Seepeale kutsus kohtunik taas Lilitškinit korrale öeldes, et vaatamata 1. aprillile ehk naljapäevale, pole kohtus nalja tegemiseks kohta.

Ustimenko seevastu kohtus nalja ei teinud, kuid asus istungil usinalt ristküsitlema üht kannatanut, kellele ta neli aastat tagasi vanglas topsitäie keevat vett kaela valas. Usitmenko püüdis küsitlusega ilmeastada asjaolu, et toona sai konflikt alguse sellest, et hoopis kannatanu tuli talle esimesena kallale. Pärast Usitmenko esitatud küsimuste-vastuste vooru jäi süüalune rahule ning kannatanu võis kohtust lahkuda.

Kohtuistungid Ustimenko ja Lilitškini süüasja arutamiseks vältavad kuni aprilli kuu lõpuni.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles