Eurotoetus täitis Karlovas helesinise unistuse ning muutis Tammelinnas põrgu taevaks (1)

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartlanna Meelika Siilsalu pidas vannitoa ümberehitamise plaani kolm aastat, kuid selle teoks tegemiseks polnud tal raha. Selle aasta alguses sai ta eurotoetuse abil lasta töö ära teha, nüüd on tal vanni asemel dušš. 
Tartlanna Meelika Siilsalu pidas vannitoa ümberehitamise plaani kolm aastat, kuid selle teoks tegemiseks polnud tal raha. Selle aasta alguses sai ta eurotoetuse abil lasta töö ära teha, nüüd on tal vanni asemel dušš. Foto: Sille Annuk

Mitmed omavalitsused jätsid mullu kasutamata sadu tuhandeid eurosid, mille Euroopa Liit eraldas meie erivajadustega inimeste kodude inimväärsemaks ümberehitamiseks, teatas sotsiaalministeeriumi asekantsler Rait Kuuse hiljuti uudistesaates «Aktuaalne kaamera».

Sotsiaalministeeriumist saadetud andmete põhjal oli neist sadadest tuhandetest eurodest äraütlejate hulgas eelmisel aastal ka Tartu linn ning Luunja, Kastre, Peipsiääre, Tartu ja Jõgeva vald. Miks küll nii? Asja uurides selgus, et puuetega inimestele mõeldud eurotoetusest loobus ja loobub ka tänavu vaid Luunja vald. Tartu linnas ehitamine juba käib ning Kastre, Peipsiääre, Tartu ja Jõgeva vallas käivad selleks ettevalmistused.

Märtsi keskpaiga seisuga on ülikoolilinnas euroliidu puuetega inimeste kodude kohandamise toetusega läinud elu paremaks juba paarikümnes elamises, teatas Tartu linnavalitsuse sotsiaal- ja tervishoiuosakonna juhataja Merle Liivak.

Üks neist on Karlovas puumaja teisel korrusel elav Meelika Siilsalu, kes sai toetusega lasta ümber ehitada oma helesinise vannitoa ning kohandada mugavamaks tualeti. «Pidasin vannitoa ümberehitamise plaani juba kolm aastat, aga see käis mul rahaliselt üle jõu,» ütles Meelika Siilsalu.

Puuetega inimeste kodude inimväärsemaks muutmise projekt käib aastatel 2018–2023. Euroopa Liidu Regionaalarengu Fondist tuleb toetusena 85 protsenti rahast, omavalitsus lisab sellele 15 protsenti. Tartu linnal on võimalik kokku 902 560-eurose toetuse ja oma panusega mugavamaks teha 179 kodu.

Tartu linn nõutas läinud aastal toetust 215 354 eurot 42 kodu kohandamiseks, nii palju laekus avaldusi. Ehitustööd algasid eelmise aasta lõpus. Projektijuht Maret Einla andis teada, et 11.märtsi seisuga olid kodud inimväärsemaks tehtud või tegemisel 26 avalduse esitanud tartlasel, nendeks töödeks kulub 106 468 eurot.

Sel aastal on Tartu linnal kavas puuetega inimeste 60 kodu paremaks kohandamiseks küsida 324 700 eurot toetust, millele linn lisab 57 300 eurot. Kastre, Peipsiääre, Tartu ja Jõgeva vald nõutavad puuetega inimeste kodude kohandamise toetust sel aastal, Luunja vald loobub abirahast ka tänavu, sest saab erivajaduste inimeste probleemide lahendamisega ise hakkama.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles