Fotod: Ülenurme gümnaasiumi õpilased tegid koos banaanipannkooke

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Uuringud näitavad, et igal aastal visatakse Eesti koolides ära umbes 50 autokoormatäie suurune kogus söömata jäänud toitu. Kampaaniaga «Kokkame koos!» soovitakse olukorda parandada ja tõsta õpilaste teadlikkust sellest, kuidas vähem toitu raisata. 

Kampaania käigus toimuvad Eesti koolides ühiskokkamised, kus õpilased valmistavad koolikokkade abiga süüa, kasutades muu hulgas eelnevast toidukorrast üle jäänud toiduaineid. 28. märtsil jõudis kampaania Ülenurme gümnaasiumisse, mille 5. klassi õpilased tegid üheskoos banaanipannkooke, makaronivormi ning värsket salatit.

5. klassi õpilane Emma rääkis, et õppepäev oli väga kasulik ning kindlasti räägib ta oma uutest teadmistest ka vanematele. «Kui toit on päris halvaks läinud, siis see muidugi ei kõlba, aga täna õppisime, kuidas ära kasutada neid asju, mis on külmkappi seisma jäänud, ent pole veel riknenud,» sõnas ta. Emma teadis rääkida, et keedetud makaronid ongi üks selline toit, mis säilib rohkem kui kaks päeva ja sellest saab teha erinevaid sööke. 

Samuti on võimalik toidu raiskamist vähendada, kui söögi tegemisel kasutada eelmise toidukorra valmistamise jaoks üle jäänud toiduaineid. Seda soovitaksegi kampaania abil lastele õpetada. «Nii saab teha näiteks keedukartulitest kartulivormi või tahkest sepikust magusa ahjuroa. «Kokkame koos!» eesmärk ongi üheskoos toidu valmistamisega koolikokkade juhendamisel anda lastele edasi olulisi oskusi toiduvaldkonnas keskkonnasäästlikud olla,» kommenteeris Daily kaubamärgi all koolitoitlustust pakkuva Baltic Restaurants Estonia AS-i müügi- ja turundusjuht Tiiu Endrikson.

«Toitlustame iga päev peaaegu 22 000 õpilast ja kui suudame selle kampaaniaga raisatud toidu hulka vähendada ja laste teadlikkust nii koolis kui ka kodus tõsta, on tulemus juba väga hea,» lisas Endrikson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles