Tumedanahaliste meeste ründamist pealt näinud rootslane: olen valmis politseile tunnistusi andma (14)

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pealtnägija sõnutsi leidis eilne rünnak aset raekoja taga.
Pealtnägija sõnutsi leidis eilne rünnak aset raekoja taga. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Eile keskpäeval sai politsei teate, et Tartu raekoja taga ründasid neli meest verbaalselt ja füüsiliselt kaht tumedanahalist meest. Sündmust nägi pealt ka valguskunstnik, rootslane Johan Moritz. Ta on valmis politseile sündmuse kohta ka tunnistusi andma.

Moritz selgitas, et kuulis eile keskpäeval Tartus Ülikooli tänaval kõndides ühtäkki agressiivseid eestikeelseid hõikeid. Tema versiooni kohaselt karjusid mehed midagi neist möödunud mustanahalisele jalgratturile ning kaks karjujatest asusid jalgratturit jälitama. «Selle peale sõitis jalgrattaga mees neil eest ära ning mehed loobusid,» kirjeldas Moritz.

Järgmiseks olevat sama kamp sihtmärgiks valinud juba teise tumedanahalise mehe, kes samal tänaval liikus. Kaks agressiivsemat ja aktiivsemat tegelast olid hakanud tal järel kõndima, karjusid tema peale ning lõpuka ka tõukasid. «Sain aru, et nad (ründajad – toim.) räägivad eesti keeles ja tundsin ära sõna «neeger», aga ma muust tekstist aru ei saanud,» selgitas Moritz.

Pealtnägija lisas, et sündmust võis tunnistada veel vähemalt viis inimest. «Üks neist ka filmis ja üks tuli meie juurde ning ütles, et helistab politseisse.»

Et rootslane ise eesti keelt ei räägi, ei julgenud ta oma turvalisuse huvides ründajaid inglise keeles korrale kutsuda. Liiati oli selleks hetkeks talle teada, et vahejuhtumist on juba politseid teavitatud.

«Hakkasin eile Rootsi sõitma ja mul oli minekuga kiire, seega politseid ma ootama ei jäänud,» lisas Moritz. Praegu viibib ta juba Rootsis, kuid on enda sõnul lahkesti nõus Eesti politseile juhtunu kohta telefonitsi või meilitsi ütlusi andma. «Olen Eestis käinud ligi kümme korda, kuid pole seal ega ka Rootsis kordagi olnud mõne teise seesuguse rünnaku tunnistajaks,» märkis Moritz.

Lõuna prefektuuri pressiesindaja Kerly Virk kinnitas Tartu Postimehele, et nad püüdsid eile viivitamata infot kontrollida valvekaamera salvestise abil ning saatsid viidatud paika patrulli. Et kõik asjaosalised olid selleks ajaks juba oma teed läinud, ei õnnestunud korrakaitsjatel tänaval neid tuvastada.

Juhtunu üksikasjade selgitamiseks alustas politsei menetlust avaliku korra rikkumist käsitleva paragrahvi alusel. Praegu tegeleb politsei vihjete, kaasa arvatud Johan Moritza ütluste kontrollimisega.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles