Elus käivad koos, tantsides pingutavad lahus

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väino Miil, Hanza Tarkoni vanemlaohoidja, ning Kati Kümnik, Lõuna pensioniameti direktor, on vabaabielupaar, kelle kirg on tantsimine. Peatselt perre ilmuv uus ilmakodanik hakkab ka kindlasti tantsima, sest muusika on ta kõrvadele ammu tuttav.
Väino Miil, Hanza Tarkoni vanemlaohoidja, ning Kati Kümnik, Lõuna pensioniameti direktor, on vabaabielupaar, kelle kirg on tantsimine. Peatselt perre ilmuv uus ilmakodanik hakkab ka kindlasti tantsima, sest muusika on ta kõrvadele ammu tuttav. Foto: Margus Ansu

Väino Miil ja Kati Kümnik on pilkupüüdev paar. Tants kuulub nende ellu sama lahutamatult nagu õhk, mida nad hingavad. Ka uue ilmakodaniku ootus ei ole neist  kumbagi treeningutest loobuma sundinud.

Väino Miili ja Kati Kümnikut näeb tantsijaina koos peoõhtutel, kus nad teineteise seltskonda nautides aega veedavad. Treeningusaalis ja võistlusparketil on kummalgi aga oma partner.

Väino Miil tantsib Lilian Kadaja-Saarepuuga ning Kati Kümnik Gediminas Jürjoga. Vähe sellest, et Väino ja Kati ei võistle koos, nad ka tantsivad erinevates Tartu klubides – esimene Revalias ja teine Tangos.

Siiski on just tants see, mis Väino Miili ja Kati Kümnikut rohkem ikka ühendab, kui neid eri saalidesse pikkadeks tundideks lahku ajab. Praegugi on nad mõlemad väga tihedalt seotud sel nädalavahetusel Tartus korraldatava hobitantsuvõistlusega «Tantsutuur».

Tuurideks valmis

Tänavu kuuendat korda aset leidvat «Tantsutuuri» korraldab teist aastat klubi Tango eesotsas Kati Kümniku, Ene Tulbi ja Veiko Rata-sega.

Arusaadavatel põhjustel Kati Kümnik sel aastal ei võistle, kuna valmistub paari nädala pärast uue ilmakodaniku sünniks.

Aga näiteks kaks aastat tagasi võitis just tema koos oma partneriga «Tantsutuuril» standardtantsude võistluse ning Slow Cupi ehk ühetantsuvõistluse, tantsides aeglast fokstrotti.

Et tänavu näeb «Tantsutuuril» lisaks hobitantsijaile esinemas ka vabaklassi seeniorpaare ehk paare, kes on hobitantsijaist välja kasvanud võistlustantsijaiks, on põrandal Väino Miil koos Lilian Kadaja-Saarepuuga.

Sel paaril on seljataga äärmiselt edukad rahvusvahelise tantsuspordi föderatsiooni maailmakarika edetabelivõistlused, üks Helsingis ja teine Tallinnas. Helsingis jagasid Miil ja Kadaja-Saarepuu standardtantsudes 38 paari hulgas 8. ja 9. kohta ning ladinaameerika tantsudes olid nad 29 paari seas 12ndad.

Eelmisel nädalavahetusel Rocca al Mare suurhallis esinedes oldi standardtantsude 20 paari hulgas viiendad ja ladinaameerika tantsudes 14 paari seas kuuendad.

Tegelikult on Kati Kümnik ja Väino Miil mõlemad hobitantsijatest välja kasvanud võistlustantsijad, kes kuni viimase ajani võistlesid parketil samas vanuse- ja tasemeklassis konkurentidena. «Kati on minust ikka ees olnud ja mina tema tagaajaja,» ütleb Väino Miil oma naise sportlikku edukust tunnustades.

Kõige ilusam tantsija

Väino Miil ja Kati Kümnik kohtusid esimest korda viis aastat tagasi ühel hobitantsijate võistlusel Vilniuses. Siis korraldati Eestis harrastajatele turniire veel harva ning nii Tartus kui Tallinnas tekkis punt hasartseid tantsuinimesi, kes ei pidanud paljuks käia mõnel kuul lausa kaks korda Lätis või Leedus võistlemas.

«Kati oli mu meelest kõige ilusam tantsija ja et mu süda oli täiesti vaba, ei pidanud ma paljuks näha natuke vaeva selle nimel, et teada saada, kellega täpselt tegemist on,» ütleb Väino Miil.

Kuna neil mõlemal olid treeningusaalis partnerid olemas, siis polnud mõtet toimivaid paare lõhkuda. Ja et praegu ollakse juba ea tõttu eri vanuseklassides – Väino sai just 35 –, siis nüüd on Väino Miilil kasulikum võistelda pigem kõige nooremana endast vanemate hulgas kui kõige vanemana endast nooremate seas.

Väino ütleb, et mõnikord on üsna tark hoida hobi ja eraelu lahus.

«Sellise koormuse korral nagu meil tekivad paratamatult pinged ja nii saab vältida nende kandumist treeningusaalist koju,» selgitab ta.

Mis kadedusse või armukadedusse puutub – kooselupartner veedab ju palju aega hoopis teise mehe või naise seltsis –, siis pole Väino Miili meelest sellelegi kohta, kuna tantsitakse ikkagi eelkõige spordi, mitte meelelahutuse pärast.

«Kui Kati läheb Gedimina-sega võistlema, elan ma oma naisele kõigest hingest kaasa, et tal ainult hästi läheks,» sõnab Väino Miil. «Pealegi oleme sõpruskond, kes saab omavahel kokku muudelgi põhjustel, mitte ainult tantsu pärast.»

Kuues kord «Tantsutuuril»

«Tantsutuuril» on Väino Miil käinud kõigil viiel aastal, nüüd on ees kuues kord.

«On ikka väga mõnus tunne oma diplomite kaust välja võtta ja näha seal viie-kuue aasta ühe ja sama võistluse diplomeid. Mina võtan «Tantsutuurist» osa nüüd juba eelkõige traditsiooni, mitte koha pärast,» sõnab ta. «Pealtvaatajatele on see aga hea võimalus veenduda, et igaüks võib ka täiskasvanueas hakata tantsuga tegelema ja väga kaugele jõuda.»

«Tantsutuur»

• 4. detsembril Tartus Turu tänav 8 spordihoones aset leidev hobitantsuvõistlus.

• Registreerunud on 95 tantsupaari Eestist, Lätist, Leedust ja Venemaalt. Neist 20 paari võtavad osa ka ühetantsuvõistlusest. Tartu Revaliast osaleb 6, Tangost 8 ja Sinilinnust 19 paari. Võistlusi hindab kohtunikekogu, kuhu kuuluvad Ave Vardja, Katrin Kruuse, Kairi Paama, Jörgen Kapp, Svjatoslav Juškov ning väliskohtunikud.

• Päev algab kell 11 standardtantsudega ning jätkub kell 15.45 ladinaameerika tantsudega.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles