Ornitoloogiaühing kogub teateid saabuvatest rändlindudest

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
8. märts, luiged on maandunud.
8. märts, luiged on maandunud. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Eesti ornitoloogiaühing kogub teateid esimestest saabunud rändlindudest. Vaatlusi oodatakse näiteks kiivitaja, põldlõokese, valge-toonekure ja sookure kohta üle kogu Eesti.

Rändlindude saabumisest saab iga huviline teada anda märtsist kuni mai lõpuni. Vajalik on üles märkida vaatluse kuupäev ja kellaaeg, asukoht, nähtud liigid, isendite arv ja tegevus, võimalusel ka sugu ja vanus. Vaatleja peab olema täiesti kindel, mis liiki lindu ta nägi.

Vaatlusandmed tuleb saata aadressile feno@eoy.ee, sisestada rakenduses Legulus või andmebaasis PlutoF. Vaatluste tegemise juhend leidub ornitoloogiaühingu veebilehel.

Ornitoloogiaühing julgustab vaatlusi tegema ja esitama nii rannikul kui ka sisemaal elavaid inimesi, eriti on oodatud teave Jõgeva-, Põlva-, Rapla- ja Järvamaalt, samuti Lääne- ja Ida-Virumaalt.

«Mullu algas linnukevad hiljem võrreldes 2017. aastaga, suuremat linnurännet sai jälgida 5. aprillist. Tänavu on veebruar olnud keskmisest soojem ja lumi sulas varem, seega paljud lähirändurid võivad naasta varem,» selgitas ornitofenoloogiliste vaatluste koordinaator Tiiu Tali. «Juba on nähtud nii rannikul kui ka sisemaal esimesi rändlinde, näiteks kiivitajat, põldlõokest ja sookurge.»

Eesti ornitoloogiaühing, mille kontor asub Veski 4 Tartus, kogub ornitofenoloogilisi vaatlusi aastast 1922.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles