Varalahkunud helilooja looming helendab tänini meie laulupidude pikas pärlikees

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elmar Kits, «Esimene eesti laulupidu Tartu 1869». Õli, lõuend. 1948. Originaal hoiul Eesti Rahva Muuseumis, stereomaal sellest vaadeldav Tartu laulupeomuuseumis Jaama 14.
Elmar Kits, «Esimene eesti laulupidu Tartu 1869». Õli, lõuend. 1948. Originaal hoiul Eesti Rahva Muuseumis, stereomaal sellest vaadeldav Tartu laulupeomuuseumis Jaama 14. Foto: Eesti Rahva Muuseumi repro

Kui 1869. aastal sai teoks meie esimene üldlaulupidu, polnud päevapiltnik Johannes Pääsuke veel sündinud.

Sellepärast polegi meil sellest ajaloolisest ülemaalisest kokkutulekust – peaproovist Maarja kirikus, rongkäigust Toomeorgu, kõnnist peopaika Narva mäele ega lauljatest juhatajate taktikepi all – ühtki fotojäädvustust.

Üht hetke üldlaulupeo kontserdist Narva mäel saksa seltsi suveaias on aga mitukümmend aastat hiljem kujutanud oma maalil kunstnik Elmar Kits. Selle pannoo tellis temalt teaduste akadeemia Toompeale oma hoonesse, aga nüüd on see tallel Eesti Rahva Muuseumis. Selle stereomaali võime imetleda Tartu laulupeomuuseumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles