Koolinoored uurivad hommikust õhtuni teatritegu

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Annelinna gümnaasiumi 11. klassi õpilased proovivad näitlejate näovärve.
Annelinna gümnaasiumi 11. klassi õpilased proovivad näitlejate näovärve. Foto: Margus Ansu

Annelinna gümnaasiumi 11. klassi osa õpilasi tegid ennast Vanemuise väikese maja kolmanda korruse proovisaalis teatrigrimmiga nii vanaks ja kortsuliseks, et neid ei oleks isegi lihane ema ära tundnud. Grimeerija Helena Lahi oli selleks puhuks kaasa toonud samasugused jumestusvärvid, mida ta kasutab Rakvere teatris õhtust õhtusse.

Vanaks grimeeritud õpilasi pildistab Rakvere teatri grimeerija Helena Lahi.
Vanaks grimeeritud õpilasi pildistab Rakvere teatri grimeerija Helena Lahi. Foto: Margus Ansu

Mille poolest erineb näitlejate näovärv tavapärastest jumestusvahenditest, millega ennast enne peole minekut kauniks teha? «Teatrivärvid on õlisemad,» ütles õpilane Maria Jefimova.

Grimeerimine tundus talle ebatavalisuse tõttu väga huvitav. Osa tema klassikaaslastest oli samal ajal orkestriproovis ja osa uuris lavakujunduse telgitaguseid.

Vanemuise viies koolinoorte teatripäev tõi tänaseks kokku teatrid üle Eesti, et pakkuda Tartu piirkonna õpilastele võimalust uurida teatritegu seestpoolt ja õppida tundma teatri töövaldkondi. Vanemuise suures ja väikeses majas, Sadamateatris ja Teatri Kodus jätkus tegevust hommikust õhtuni.

Vanemuise andmetel osaleb ühtekokku 14 teatrit ning 1300–1400 õpilast, kes saavad valida üle 30 etenduse ja töötoa vahel. Eelmistel teatripäevadel on olnud palju vähem koolinoori. Tutvutakse valguse, heli, kostüümi, lavakujunduse, tekstiloome, raadioteatri, tantsu, orkestri, lavakõne ja näitlejaõppe põhialustega.

Päevakavas on ka etendused, mida annavad Zuga ühendatud tantsijad, Kuressaare linnateater, Vanemuine, Miksteater ja Rakvere teater. Päeva lõpetab Vanemuise lavastus «Kalevipoeg» Sadamateatris.

Eesti etendusasutuste liidu ja heategevusfondi Aitan Lapsi toel saavad õpilased selle päeva ettevõtmistes osaleda tasuta.

Vanemuise suure maja kolmandas proovisaalis tegid õpilased näitlejate harjutusi.
Vanemuise suure maja kolmandas proovisaalis tegid õpilased näitlejate harjutusi. Foto: Margus Ansu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles