ERMi osalussaalis avatakse ema ja tütre näitus koolivormidest

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu luterliku Peetri kooli vorm.
Tartu luterliku Peetri kooli vorm. Foto: Elis ja Marjaana Vaher

Järgmisel kolmapäeval, 13. märtsil kell 16 avatakse Eesti Rahva Muuseumi osalussaalis ema ja tütre koostöös kureeritud näitus «Vormitud lugu 12», mis jutustab koolivormidest foto- ja kunstikeeles. Näitus on ERMi konkursi «Oma näitus» võidutöö.

Näitusel on eksponeeritud kaheteistkümnes Eesti koolis 1.–12. klassis kasutusel olevad vormid ning neid kujutavad pildid, mis on loodud fotode ja joonistuste kollaažidena. Fotode autor on Marjaana Vaher ning joonistused lõi tema tütar Elis Vaher.

«Ühiskureerimise protsess on meie jaoks olnud korraga loominguline, pingeline ja silmi avav. Kasvasime sellel perioodil nii artistidena – professionaalse fotograafi ja noore kunstnikuna – kui ka ema ja tütrena. Loodame, et lõpptulemus kõnetab praegusi ja kunagisi koolivormi kandjaid,» ütles Marjaana Vaher.

Näitusel on 12 mannekeenil esitletud Tartu luterliku Peetri kooli, Tallinna saksa gümnaasiumi, Häädemeeste keskkooli, Laagri kooli, Võru kesklinna kooli, Pärnu Kuninga tänava põhikooli, Jakob Westholmi gümnaasiumi, Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumi, Heimtali Põhikooli, Tallinna Pae gümnaasiumi, Tallinna 32. keskkooli ja Saaremaa ühisgümnaasiumi vorme ning samu koolivorme kujutavad kollaažid piltidena. Lisaks näeb seitsmel mannekeenil ka nõukogudeaegseid koolivorme.

Avamisel on võimalik tutvuda nii osalussaali näituse kui ka ERMi püsinäitusega «Kohtumised». Kõik huvilised on oodatud ning osalemine on tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles