Tartu abilinnapea elukaaslase võit linna töökonkursil jahmatas konkurente (1)

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linnapea abi Kadri Saarepuu ja Tartu abilinnapea Mihkel Lees.
Tartu linnapea abi Kadri Saarepuu ja Tartu abilinnapea Mihkel Lees. Foto: Facebook

Kuigi Tartu avalike suhete osakonna juhi konkursil osales mitu valdkonnas kogenud kandidaati, võitis selle seni veel Tartu linnapea abi ametit pidav Kadri Saarepuu, kelle puhul konkurendid juhivad tähelepanu asjaolule, et tal pole ei töökuulutuses soovitud magistrikraadi, töökogemust avalike suhete valdkonnas ega ka juhtimiskogemust, mille olemasolu töökuulutuse järgi kasuks tuleb.

«See oli fake konkurss,» ütles üks kandideerinu, kes lõppvooru ei jõudnud ja palus oma nime lehes mitte avaldada. Samas on tema sõnul avalikult teada, et Saarepuu on abilinnapea Mihkel Leesi elukaaslane ning ta kuulub Leesi ja linnapea Urmas Klaasiga samasse erakonda – Reformierakonda.

Oma kahtlusi konkursi siiruse kohta jagas ühena kolmest vestlusvooru jõudnud Katrin Pärgmäe, kes on töötanud riigi infosüsteemi ameti kommunikatsiooniosakonna juhina ja on Arengukoostöö Ümarlaua kommunikatsioonijuht. Kokku oli kandidaate kümme.

Läbipaistvus eeskujuks

«Eelmisel aastal kolisin Tartusse tagasi olukorras, kus Tallinnas olid kodu ja väga head karjäärivõimalused. Ma kandideerisin, sest usun, et Tartu võiks olla Eesti parima elukeskkonnaga linn, kus on tasakaalus elanike heaolu, hea ettevõtluskliima ja looduslik mitmekesisus. Selle saavutamiseks on aga vaja häid ja kogemustega spetsialiste,» ütles Pärgmäe. «Kui see inimene ei võitnud konkurssi tänu oma väga heale erialasele kvalifikatsioonile, on küsimus oluliselt suurem kui see üks töökoht. Sedasi annab Tartu väga selge hinnangu ja sõnumi kõigile Tartus elavatele või siia kolida plaanivatele tippspetsialistidele. Tartu linnavalitsus peaks andma eeskuju oma läbipaistvate ja heade otsustega, et inimesed tuleksid edaspidigi Tartusse,» lisas ta.

Kadri Saarepuu ütles, et kindlasti ei ole õige väita, et talle tehti see koht: «Kuulutati välja konkurss, kus osalesin, esitasin visiooni, käisin vestlusel, närveerisin, ootasin tulemust ja sain selle teada, ei olnud mingit erikohtlemist.»

Kui see inimene ei võitnud konkurssi tänu oma väga heale erialasele kvalifikatsioonile, on küsimus oluliselt suurem kui see üks töökoht, ütles Katrin Pärgmäe.

Tema sõnul ei ole ka õige kriitika, et konkursitingimustes seatud nõuded olid tema puhul täitmata. «Nõutud haridustase on mul olemas, seejuures soovituslik magistrikraad veel vaid paari kuu küsimus, nii ma ausalt ka kirjutasin,» selgitas Saarepuu. «Mis puudutab töökogemust, siis mu senine töö on kõik need üheksa aastat olnud tihedalt seotud sellesama osakonnaga. Otsest juhtimiskogemust, jah, ei ole, aga selle kohta oligi öeldud, et tuleks kasuks.»

Tartu kodulehe järgi on linnapea abi ülesanded tööalase info kogumine ja analüüs, linna juhtimisega seotud artiklite materjalide ettevalmistus, ülevaate hoidmine kohtumistest ja esindusüritustest, vajaduse korral osalemine linnapea ametlikel kohtumistel.

Nõuded täidetud

Linnapea Urmas Klaas ütles, et kutse vestlusele said kolm linnavalitsuse hinnangul kõige tugevamat kandidaati, kelle senine töö- ja juhtimiskogemus oli erinev, kuid kõik nad vastasid konkursitingimustele.

Klaas lisas, et linnavalitsus ei langetanud otsust pelgalt esitatud dokumentide pinnalt. «Vestluste tulemusena leiti, et kõik kandidaadid suudaksid omal moel panustada Tartu linna avalike suhete arendamisse,» selgitas ta. «Kuid arvestada tuleb, et vastutusvaldkond on mahukas: linna teabekorraldus, sh infopunkti töö, asutuse sisekommunikatsioon, kaasamiskorraldus, linna välissuhted, linnaprotokoll, turundus.»

Klaasi väitel oli Saarepuu nägemus valdkonna ja avalike suhete osakonna juhtimisest kõige selgem ja terviklikum. «Linnavalitsus ei kahtle Kadri Saarepuu valdkonnateadmistes ja juhtimisoskuses. Meil on olnud võimalus neis veenduda juba paljude aastate jooksul,» ütles linnapea Klaas.

Saarepuu asub uude ametisse järgmisel esmaspäeval. Varem avalike suhete osakonda juhtinud Indrek Mustimets töötab 15. jaanuarist Tartu linnavalitsuses nõunikuna, kelle töövaldkond on Tartu mälupoliitika kujundamine ning linna ajaloo jäädvustamisega seotud tegevuse ja ürituste eestvedamine.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles