Tartu Ülikooli rahvusmõtte auhinna sai Vello Salo

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kaheksandat korda välja antava Tartu Ülikooli rahvusmõtte auhinna tänavune laureaat on vaimulik, literaat, tõlkija ja kirjastaja Vello Salo.

Suure osa oma elust välismaal elanud, kuid 1993. aastal kodumaale naasnud 86-aastane Vello Salo on hoidnud sidet kodueestlaste ja põgenenute vahel. Ta tutvustas piiri taga paljude Eesti autorite, teiste seas Uku Masingu teoseid. Salo panus, nii akadeemiline kui ühiskondlik, on olnud tohutu. Kõik, kellega koos ta on töötanud või keda juhendanud, tunnevad, et Salo on jätnud nende südamesse oma jälje, sõnas Salole tiitlit üle andes rahvusmõtte auhinna komisjoni esimees Birute Klaas-Lang.

«Vabadus vajab kaitsmist,» ütles Salo tänukõnes ja lisas, et eestlased seisavad hea ka teiste vabaduse eest. Salo ise käis koos teiste Tartu Ülikooli tudengitega võitlemas Soome iseseisvuse eest.

Vastavalt statuudile on rahvusmõtte auhind mõeldud inimesele, kes on oma loominguga silmapaistvalt edendanud Eesti riiklikku ja rahvuslikku eneseteadvust.

Laureaat sai auhinnaks Ilmamaa kirjastuse «Eesti mõtteloo» sarja 50 köidet ning klaasist taiese.

Mullu pälvis auhinna kirjanik Mats Traat.

Täna tähistab Tartu Ülikool oma 92. aastapäeva. Pidulikul aktusel soovis rektor Alar Karis rahvusülikoolile rõõmurikast aastapäevapidu. Samas peatus rektor ka probleemidel. Nii kutsus ta ülikooliperet üles valima ausat ja printsipiaalset teed. «Kaitsmisele ei tohi lubada tööd, mis ei vasta nõuetele või on küündimatu. Peame õpetama neid asju, mida me oleme võimelised õpetama,» loetles Karis.

Pärast tervitussõnavõtte said pidulikult kätte tunnistuse aasta jooksul Tartu Ülikoolis doktorikraadini jõudnud noorteadlased, keda oli kokku 162.

Pidupäeva väljapaistvaim osa on kindlasti tõrvikurongkäik, mis algab Vanemuise 46 õppehoone eest kell 17 ning marsib läbi linna. Aastapäevaball algab kell 19 Vanemuise kontserdimajas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles