Ansip: ERM ehitatakse valmis niikuinii

Martin Smutov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Rahva Muuseum.
Eesti Rahva Muuseum. Foto: Ove Maidla

Peaminister Andrus Ansip ütles valitsuse pressikonverentsil, et tema hinnangul ehitatakse Eesti Rahva Muuseum kindlasti valmis ja võimalik, et kasutatakse kultuurkapitali vahendeid.

«Kas saame selleks kasutada Euroopa Liidu vahendeid või kasutame Eesti maksumaksja raha, selles on praegu küsimus. See, et me selle valimis ehitame, on praegu küll täiesti kindel,» sõnas Ansip.

Peaministri hinnangul pole mõtet näpuga Brüsseli suunas näidata ja kurta, et miks nad küll meid ei mõista, sest kultuuriobjektide meedet pole ja nii on ERMi proovitud paigutada turismiarenduse meetme alla.

«Muidugi võib küsida, et kas muuseumivarade hoidlad on turismiobjektiks, mida peaks tulema kaugelt vaatama. Samas hoidlateta samas ei saa,» sõnas Ansip. «Ei välista, et ehitame ERMi kultuurkapitali vahenditest.»

Tänane Tartu Postimees kirjutas, et regionaalministri Siim Kiisleri hinnangul on ERMi uue maja ehitamine kavandatud mahus ja eurorahastamise ajagraafikus ebarealistlik ning Euroopa Komisjonilt heakskiidu saamine pole tõenäoline.

Varemgi Eesti Rahva Muuseumi uue maja ehituse suhtes skeptilisust väljendanud Kiisler esitab oma kahtlused rahandusminister Jürgen Ligile saadetud kirjas, mis puudutab Euroopa Komisjoni poolt novembri algul küsitud täiendava dokumentatsiooni edastamist.

ERM on dokumentatsiooni kokku pannud, selle edastamine eeldab rahandusministeeriumi kooskõlastust.

«Arvestades seda, et Euroopa Komisjoni viimase arvamuse kohaselt ei ole projekt võrreldes varem heakskiitu mitte saanud projektiga sisuliselt muutunud, on tõenäoline, et lisadokumentatsiooni esitamine Euroopa Komisjoni arvamust ei muuda,» seisab Kiisler kirjas.

«Samuti ei ole meie hinnangul praeguseks kujunenud ajagraafikuga projekti valmimine käesoleval programmiperioodil realistlik. Eeltoodut arvestades oleme väga tõsiselt mures Euroopa Regionaalarengu Fondi vahendite eduka kasutamise pärast sel programmiperioodil.»

«Palume teil omalt poolt lisadokumentatsiooni Euroopa Komisjonile esitamise vajalikkust tõsiselt kaaluda. Meie hinnangul oleks mõistlik kaaluda ka projekti mahu sisulist vähendamist, mille vajadusele on korduvalt viidanud Euroopa Komisjon,» kirjutas Siim Kiisler.

Eile õhtul Brüsselist kodu poole teel olnud rahandusminister Jürgen Ligi ütles, et ei ole veel valmis sel teemal kommentaare jagama. Ligi ei soovinud tänagi sellel teemal veel sõna võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles