USA erukindralleitnant räägib Tartus Euroopa julgeolekuprobleemidest (1)

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ben Hodges.
Ben Hodges. Foto: AP / Scanpix

Neljapäeval, 7. märtsil peab Tartu ülikooli peahoones loengu endine USA Euroopa maaväe juhataja erukindralleitnant Ben Hodges, kes kõneleb teemal «The Contemporary Security Challenges Facing Europe» («Tänapäeva julgeolekuprobleemid Euroopas»). 

Erukindralleitnant Hodges peab loengu Johan Skytte poliitikauuringute instituudi ainekursuse «Võim rahvusvahelises poliitikas» raames. Aine vastutav õppejõud Eoin Micheál McNamara usub, et alles hiljuti aktiivsest teenistusest lahkunud Hodgesil on väärt ideid, kuidas Eesti kaitsesüsteemi veelgi tugevdada ja koostööd NATO liitlastega tõhustada. «Ben Hodges on olnud üks peamistest NATO poliitika suunajatest, sest ta oli 2014. aasta lõpust 2017. aastani USA sõjaväe Euroopa ülem,» lisas McNamara.

Loengus tulevad käsitlemisele Eesti ja Euroopa julgeolekut puudutavad teemad. Ben Hodges arutleb selle üle, milline on Euroopa praegune julgeolekukeskkond. Pikemalt keskendub ta NATO kohanemisele muutunud julgeolekuolukorraga, näiteks küsimusele, kas ja kuidas reformida või parandada liikmesriikide sõjalist koostööd, NATO õppusi ja kohalolu liikmesriikides. Erilise tähelepanu alla võetakse Balti riigid ja Ida-Euroopa.

Ben Hodges on endine USA Euroopa maaväe juhataja ja Euroopa poliitika analüüsi keskuse (CEPA) strateegiline ekspert. Hiljuti liitus ta koosseisuvälise teadurina ka rahvusvahelise kaitseuuringute keskusega (RKK). RKKs keskendub Hodges just NATO idatiiva sõjalise tugevdamise analüüsile. Lisaks mitmele ametikohale Euroopas on ta teeninud Iraagis, Afganistanis ja Koreas. 2015. aastal andis Eesti Vabariigi president talle Kotkaristi II klassi teenetemärgi.

Tartu ülikool võõrustab kindralleitnanti koostöös Balti kaitsekolledžiga. Loeng toimub kell 10–12 Tartu ülikooli peahoone (Ülikooli 18) auditooriumis 140.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles