Tartu kultusbaari omanik kinnitab: natsitervitusi karjunud Ruuben Kaalep pole nende juurde teretulnud (30)

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruuben Kaalep.
Ruuben Kaalep. Foto: Margus Ansu

Tartus Laial tänaval tegutseva kuulsa Zavoodi baari omanik Mario R. Pizzolante teatas, et EKRE nimekirjas äsja riigikokku pääsenud Ruuben Kaalep pole nende juurde teretulnud.

Foto: Sille Annuk

«Keeld sai kehtestatud tulenevalt asjaolust, et purjus olekus Kaalep tülitas meie kliente, ülistas Natsi-Saksamaa vaateid ja juhti, karjus natsitervitusi «Sieg Heil» ja «Heil Hitler»,» selgitas Pizzolante.

Ühtlasi märkis baaripidaja, et hoolimata algsest lühiajalisest külastuskeelust on Kaalep hiljem korduvalt salaja nende ruumidesse sisenenud ning huligaanitsenud, sealhulgas kleepinud tualettide seintele ja mujale hulgaliselt EKRE reklaamkleepse, mida baari töötajaskond on pidanud suure vaevaga eemaldama.

«Sellisest huligaansest käitumisest tulenevalt oleme olnud sunnitud Ruuben Kaalepile kehtestama pikaajalise külastuskeelu. Meie juhtkond leiab, et natsismi ülistamisele ja muule vihakõnele ei saa olla Zavoodis kohta,» võttis Pizzolante olukorra kokku.

Ruuben Kaalep teenis riigikogu valimistel 566 häält ning pääses kompensatsioonimandaadiga parlamenti. Varem on ta laia avalikku tähelepanu pälvinud näiteks sellega, et on EKRE noorteorganisatsiooni Sinine Äratus juhina trollinud sotsiaalmeedias konkurente. Ka läks tal õnneks avaldada Eesti Päevalehe arvamusküljel üks kirjutis olematu Bert Valteri nime alt.

Artiklit on täiendatud kell 18.24:

Napilt tund pärast seda, kui Kaalepi sisenemiskeeldu uudis oli Tartu Postimehe veebilehel avalikuks saanud, läkitas toimetusele kirja Sinise Äratuse ja EKRE Tartu piirkonna juhatuse liige Lenno Pärnjõe. Ta väitis, et oli 2017. aasta sügisel Zavoodis vahetult pealt näinud sündmust, mis viis Kaalepile sisenemiskeelu kehtestamiseni.…

Pärnjõe kirjutas: «Nimetatud sündmus toimus vahetult enne kohalike omavalitsuse valimiste päeva Zavoodis. Olime seltskonnaga seal, kus peale minu ja Ruuben oli veel inimesi, kes võivad minu juttu kinnitada. Kui me Zavoodi sisse astusime, tulid kaks selges alkoholijoobes ja ülemeelikus tujus meest Ruubenit nähes meie juurde ning tegid Rooma tervitust, sealjuures skandeerides «Sieg heil, Ruuben!». Minu mäletamist mööda Ruuben sellele aktsioonile ei pööranud erilist tähelepanu, kohe kindlasti ei vastanud ta samaga. Kui olime oma seltskonnaga Zavoodis istet võtnud, tulid samad tegelased meie juurde ja kordasid sama tegevust.

Mõned päevad hiljem nägin, kuidas keegi, kes olla samal ajal Zavoodis olnud, kommenteeris neid sündmusi, nagu oleks Ruuben ise Rooma tervitust tehes ja «Heil Hitler!» skandeerides Zavoodis inimesi häirinud. Seepeale Zavoodi omanik teatas, et Kaalepile on nüüdsest baarikeeld määratud. Kuna ma olen neid samu isikuid, kes meile neid tervitusi tegid ning loosungeid hüüdsid, näinud korduvalt hiljem Zavoodis, on valel tuginev baarikeeld minu kui tunnistaja õiglustunnet riivanud.

Olen palju kordi näinud Zavoodis Kolmanda Riigi sümboolikat avalikult kasutavaid skinheade, ent sellest pole probleemi tehtud. Küll aga külvati valedega üle rahvuskonservatiivne poliitik. Eeldatavasti on baarikeelu põhjuseks antipaatia isiku ja tema poliitilise edu vastu.

Mis puudutab väidet, et Ruuben on lühiajalisest külastuskeelust hoolimata hiljem korduvalt salaja baari sisenenud ning huligaanitsenud, seal hulgas kleepinud tualettide seintele ja mujale hulgaliselt EKRE reklaamkleepse, siis tõene on see, et Ruuben on ka keeluajal Zavoodi sattunud ja mina olen sealjuures ärgitajana kaasas olnud. Aga ei vasta tõele väited, et ta on käinud WCsse kleepse panemas. Seda on ilmselt teised teinud, ent Zavoodi omanik soovib lahmivalt kõik talle ebameeldivad intsidendid Ruubenile inkrimineerida.»

Kommentaarid (30)
Copy
Tagasi üles