Kuidas trollid märtsi tervitavad

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pille Tammela trollid laevu ujutamas.
Pille Tammela trollid laevu ujutamas. Foto: Aime Jõgi
  • Pille Tammelal seinatäis uusi pilte taas valmis.

Tartu kunstnik Pille Tammela on oma trollimaailma järjekordsed pildid üles seadnud Gildi galeriisse pealkirja all «Läbi muinasjutu».

Pille Tammela õppis ja maalis üheksakümnendatel Norras, kust ta trollipisiku sai, ja nüüd need kujuteldava maailma tegelased inspireerivad teda aina ja aina.

Trollid võivad esmapilgul paista vaid naiivsete muinasjututegelastena. Nad pelgavad päevavalgust, neil on suurevõitu ninad ja kõrvad ning hõredad hambad. Trollidel on vaid neli sõrme ja varvast.

Pille Tammela pildimaailm.
Pille Tammela pildimaailm. Foto: Aime Jõgi

Kuid kui neid tegelasi tähelepanelikult silmitseda, saab selgeks, et miski inimlik ei ole neile võõras. Ei rõõm ega mure, ei töökus, tarkus ega mängulust, ei kurbus ega väsimus.

Trollikalender.
Trollikalender. Foto: Aime Jõgi.

Gildi galerii märtsikuisel väljapanekul on palju uusi pilte, mis pärit 2019. aasta trollikalendrist.

Seinalt leiab stseeni, kuidas kaks trollilast jääkaane alt vabanenud vees männikoorest laevukesi ujutavad, tagaplaanil vanaema, kes muiates nende tegevust jälgib. Laevukeste vetes ujutamine on see, mis just märtsikuule kohane.

Pille Tammela loodud trolle leiab aga ka murakarabast ja rukkipõllult, jääväljalt koos jääkaruga, kividelt keset merd, mustast ööst, unemaailmast ja haldjariigist, kus nad harfimuusikat naudivad.

Trollid muusikat kuulamas. Fragment.
Trollid muusikat kuulamas. Fragment. Foto: Aime Jõgi
Trollid murakarabas.
Trollid murakarabas. Foto: Aime Jõgi
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles