Tänased valimised võisid väikestes jaoskondades jääda viimasteks

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna keskpäeval tegi Kuremaa valimiskomisjoni esimees Marge Väljaots (seisab keskel) valimistest vahekokkuvõtte. Selleks ajaks olid Kuremaal valimas käinud pooled selle piirkonna valijatest. Eili Arula
Täna keskpäeval tegi Kuremaa valimiskomisjoni esimees Marge Väljaots (seisab keskel) valimistest vahekokkuvõtte. Selleks ajaks olid Kuremaal valimas käinud pooled selle piirkonna valijatest. Eili Arula Foto: Eili Arula

Jõgeva valla väikseima valijate arvuga jaoskond asub Kuremaa aleviku lasteaed-algkoolis, kus oma hääle sai riigikogu valimistel eile anda 417 valijat. Et riigi valimisteenistus on andnud omavalitsustele soovituse moodustada valimisjaoskond piirkonnas, kus valijaid on vähemalt tuhat, võisid eilsed valimised jääda Kuremaa aleviku jaoskonnas viimasteks.

Täna keskpäevaks olid Kuremaal oma hääle andnud pooled selle piirkonna valijatest. Neist omakorda pooled olid hääletanud juba e-valimistel.

Kuremaa valimiskomisjoni liikmete sõnul oleks nende valimisjaoskonna sulgemine ebaaus piirkonna vanemaealiste elanike suhtes. «Midagi võiks ju maainimestele ka alles jääda,» märkis Kuremaa valimiskomisjoni liige Vete Hainsoo.

Kuremaa valimiskomisjoni kõik kuus liiget olid seda meelt, et sellisel juhul kannataks piirkonna valimisaktiivsus. «Suur hulk vanemaealisi ei kasuta e-valimisteks arvutit ning eraldi valimiste pärast lähevad linna ilmselt need, kellele on valimised südameasi,» arvas Kuremaa valimiskomisjoni liige Aili Vandler.

Nagu vanasti

Kuremaa elanik Vambola Väljaots poetas valimissedeli oma kodukülas valimiskasti eile kella poole ühe ajal. Tema oli seda meelt, et kui Kuremaa valimisjaoskond kinni pandaks, tuleks edaspidi valimispäeval käima panna spetsiaalsed valimisbussid.

«Siis oleks jälle nagu vanasti, buss veab rahva valima, jagatakse viinerit ja näidatakse tasuta kino,» sõnas ta muheledes.

Väljaots meenutas, et nõukogude ajal vedas üks mees valimispäeval linttraktori järel kelguga Kuremaalt rahvast viie kilomeetri kaugusele Laiusele valima. «Seal muusika mängis ja päevas näidati kultuurimajas tasuta neli või viis filmi ära. Oli ju nii?» küsis Väljaots valimiskomisjoni liikmelt Andres Lippurilt. «Oli, oli,» nõustus temaga valimisurni juures sedelile templit vajutanud Lippur.

Väljaots oli seda meelt, et tasuta bussiga ta võibolla läheks kodunt kaugemale valima, aga e-hääletamist ta ette ei võta. «Ma olen juba vana inimene ja see arvutivärk pole minu jaoks,» sõnas ta.

Peale Kuremaa on Jõgeva vallas veel neli väikest valimisjaoskonda, kus tänased valimised võivad jääda viimasteks. Need on Laiuse, Sadala, Kaarepere ja Vaimastvere jaoskond.

Vaimastvere valimiskomisjoni liikme Maris Paasi kulmud kerkisid suisa juuksepiirini, kui ta kuulis, et sealne jaoskond töötas eile võib-olla viimast korda. Ta polnud sulgemisplaanist kuulnud. «Siis kukub siin piirkonnas ju valimisaktiivsus kohe kolinal,» sõnas ta.

Oht pettusteks

Vaimastvere valimiskomisjoni esimees Helga Amor ja komisjoni liige Urve Teras jälle kahtlustasid, et kodukülast valimiskasti kaotamine võib kaasa tuua valimistulemuste ja hääletajatega manipuleerimise. «Sellisel juhul on kandidaatidel hulga lihtsam sülearvutiga kodust koju käia ja pakkuda nii-öelda valimisteenust,» nõustus Maris Paas.

Jõgeva vallasekretär Egle Lääne selgitas, et otsused väikeste valimisjaoskondade asjus langetatakse pärast valimisaktiivsuse teada saamist.

«Vaatame, milline oli nendes jaoskondades valimisaktiivsus, kuulame inimeste soove ja hindame valijate eelistatud liikumissuundi,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles