Erakonnaliidrite ennustus: valimised võidab riigis Keskerakond, Tartus Reformierakond (1)

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu valimised. Häälte lugemine.
Riigikogu valimised. Häälte lugemine. Foto: Dmitri Kotjuh

Uude riigikogusse pääseb viis erakonda, ennustavad erakondade Tartu piirkonna liidrid. Seejuures peetakse tõenäolisemaks Keskerakonna võitu ja et Tartus võtab enim mandaate Reformierakond.

Keskerakonna Tartu piirkonna esimees Aadu Must ennustas valimiste võitu oma erakonnale ja pakkus, et uues riigikogus saadakse 33 kohta. Sama meelt oli Isamaa Tartu piirkonna juht Kaspar Kokk, kuid tema ennustuse järgi on Keskerakonnal võitjana 29 kohta. Ka Indrek Särg, EKRE Tartu ringkonna juht ennustas võitu Keskerakonnale, aga 26 parlamendikohaga.

Reformierakonna Tartu piirkonnajuht Urmas Klaas ennustas võitjaks oravaparteid ja saagiks 30 kohta. Sotside Tartu piirkonna juht Heljo Pikhof oli arvamusel, et võitja saab 31 kohta. Kas need jätta Keskerakonnale või oravatele, kaalus ta pikalt, lõpuks pakkus, et siiski Reformierakonnale.

Tartu valimisringkonna kaheksa mandaadi jagunemise küsimuses oldi üksmeelel. Et Reformierakond saab ikka kolm mandaati, arvasid nii Must, Pikhof kui Klaas.

Et Keskerakond võtab kaks kohta, arvasid kõik peale Pikhofi, kes jäi ühe koha juurde. Tema oli ka ainus, kes ennustas sotsidele Tartust kaht mandaati, teised pakkusid üht.

Niisamuti ennustas Isamaale kaht mandaati vaid Kokk, teised pakkusid üht, ja EKREle kaht mandaati vaid Särg, teised pakkusid üht.

Mõttega, kas ennustada üht mandaati ka uuele erakonnale Eesti 200, mängisid korraks Aadu Must ja Heljo Pikhof, ent jäid ikkagi arvamusele, et väiksematel erakondadel seekord valimisedu loota pole.

Eelmistel riigikogu valimistel sai Reformierakond Tartus kolmandiku häältest, sotsid kogusid ligi 17 protsenti häältest ja Keskerakond 15 protsenti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles