Mati Karmin avab Tartus monumentaalse juubelinäituse

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mati Karmin
Mati Karmin Foto: Sander Ilvest / Postimees

Neljapäeval, 14. veebruaril kell 17 avab Tartu kunstimaja suures saalis skulptor Mati Karmin oma 60. juubelisünnipäeva puhul näituse «Mati Karmin LX».

Alates 1987. aastast näitusetegevuses aktiivse kunstnikuna tegutsenud Karmin on üks eesti skulptuuri suurkujusid, keda on tunnustatud 1986. aastal kunstnike liidu noorte aastapreemiaga ja 1992. aastal Kristjan Raua nimelise aastapreemiaga.

«Mati Karmin LX» toob näitusekülastajate ette kunstniku varasemad teosed Tartu kunstimuuseumi ja Eesti kunstimuuseumi kogudest, mis lisaks mütoloogilis-religioossetele karakteritele kujutavad nüüdisaegseid kultuuritegelasi ja kunstnikke. Kujutatu tõstab esile tema eksperimentaalsed vormimängud ning sügavalt tunnetusliku, põhjamaiselt monumentaalse stiili, mis on tihti segatud terava huumoriga. Lisaks muuseumide ja erakogude tippteostele toob Karmin näitusele kontseptuaalse teose, mis on osalt välja kasvanud tema populaarsest näitusest «Minu Isa» (1994) galeriis Sammas ning on ühtlasi edasiarendus tema viimasest näituseprojektist «Uskusid» (2018) Tallinna kunstihoones.

Vankriratastest installatsioon keskmises saalis kutsub inimesi kogema kadunud Eesti maarahva noorust ja ilu. Nende rataste pöiad on kündnud lugematuid kilomeetreid teid, mida mööda nüüd kõnnivad vähesed. Teekonnal saadavad Karminit sõbrad ja lähedased, kes on tunnetuse kaudu tema käe läbi saanud endale ajatu jäädvustuse.

Kujuri loomingus on mänginud olulist rolli monumentaalteosed, mis on konkursside korras rikastanud Tartu, Tallinna, Pärnu jpt asulate linnaruume Eestis ja välismaal. Näitus on avatud 10. märtsini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles