Aura seinalt saab elustamiskohvri

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

«Tulge siia, siin kukkus inimene kokku!» kõlas eile Aura veekeskuse fuajees kellegi tugev hääl. Inimene lamas põrandal otse kohviku kõrval seina ääres.

Õnneks osutus lamajaks nukk ja tegemist oli õppusega, kus Tartu kiirabi koolitusjuht Andras Laugamets (pildil) näitas, kuidas kasutada veekeskuse seinale seatud kohvrikujulist elustamisaparaati.

Kõigepealt tuleb kindlaks teha, kas inimene lihtsalt libises või on ta teadvuseta, ei hinga ja vajab elustamist. Sel juhul tuleb elustamisaparaadi karbi kaas seinal avada – vallandub häiresignaal, mis tõmbab juhtunule kõigi tähelepanu.

Aparaat ise tuleb seinalt alla võtta ja nupule vajutades sellegi kaas avada – kõlama hakkavad eestikeelsed käsklused. «Ole rahulik, kutsu kiirabi!»  õpetab häälinstruktor. «Eemalda patsiendi rindkere riietest! Võta aparaadist välja kandiline pakend! Ava pakend! Võta elektroodid välja ja aseta rindkerele!»

Aparaat ei anna järgmist käsklust enne, kui eelmine täidetud. Elektroodidel olev pilt näitab, kuhu need täpselt asetada. Alles siis süttib aparaadil šokiandmise nupul valgus ning häälinstruktor käsib abistajal patsiendist eemale hoida ja nupule vajutada.

Patsiendi rindkere tõuseb maast nähtavalt üles.

Aparaat jätkab: «Alusta elustamisega!», andes heliga ette tempo, mis rütmis rindkerele kahe peopesaga suruda ja südant masseerida. Kahe minuti pärast analüüsib elustamisaparaat olukorda uuesti ja kui süda ikka ei löö, laseb anda uue šoki.

Nalja selle elustajaga teha ei saa, sest töötava südame korral elektrišokiaparaat tööle ei hakka.
Eile tutvustatud elustamisaparaadi paigaldas Aura veekeskusesse Tartu linn. See maksab 2000 eurot. Aparaadi kasutamise koolituse on läbi teinud Aura, Ah­haa, bussijaama, turu, Tähtvere puhkepargi ja Tartu infopunkti töötajad. Eestis on igal aastal südame äkksurma juhtumeid 3000.

Aura veekeskuse kümneaastases ajaloos on neid olnud üks, lisaks üks uppumislaadne olukord, mille korral vajati samuti elustamist.

Samasugune elustamisaparaat on ka Tartu kaubamajal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles