Luhtunud pilliroo projekt viib Peipsiveere sihtasutuse lõpetamiseni

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilliroog sai sihtasutusele saatuslikuks.
Pilliroog sai sihtasutusele saatuslikuks. Foto: Sille Annuk / Postimees

Enam kui kümme aastat tegutsenud Peipsiveere sihtasutus lõpetab luhtunud pillirookütte projekti tõttu oma tegevuse.

Peipsiveere Arengu Sihtasutuse asutajateks olevad kohalikud omavalitsusüksused on asunud seisukohale, et sihtasutuse tegevuse jätkamine ei ole otstarbekas ning kõik selles sihtasutuses osalenud vallad peale Piirissaare on teatanud soovist lahkuda sellest sihtasutusest, selgub E-õigusest.

Sihtasutusele sai saatuslikuks ebaõnnestunud projekti «Tartumaa pilliroouuringu läbiviimine» elluviimiseks Peipsiveere Arengu Sihtasutuse ja MTÜ Peipsi Vikat vahel 2009. aastal sõlmitud hankelepingu täitmine.

Selle lepingu kohaselt pidi Peipsi Vikat koostama kava Tartumaal kohalikule pillirooküttele üleminekuks ning eesmärk oli hakata kasutama Peipsi ääres kasvavat pilliroogu järvega piirnevate omavalitsuste katlamajades.

Lepingu täitmist rahastas osaliselt Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS), kes sõlmis selleks Peipsiveere Arengu Sihtasutusega toetuslepingu ja projekti lõppkuupäev oli 30.september 2010. Sihtasutuse ja MTÜ Peipsi Vikati vahelise hankelepingu maksumus oli maksimaalselt 347 596 krooni, millest kuni 295 456 3 krooni moodustas EAS-i toetus ning 52 140 krooni Peipsiveere Sihtasutuse omavahendid kohalike omavalitsuste eraldistena.

EAS ei tunnistanud MTÜ Peipsi Vikat poolt koostatud kohalikule pillirooküttele ülemineku kava vastavaks toetuslepingu tingimustele ning esitas eelmise aasta novembris Peipsiveere Arengu Sihtasutusele ülesütlemisavalduse, nõudes 236 364,80 krooni (15 106,46 euro) tagastamist.

Kava tunnistati ebakvaliteetseks, muuhulgas põhjusel, et see ei sisaldanud uut infot, vaid refereeris varem koostatud uuringuid. Samuti tekkis kahtlus, et reaalselt ei ole teostatud kava koostamise eelduseks olevaid pillirooväljade mõõdistusi ja kaardistamist, pilliroo kasuvutiheduse määramist, pilliroo lõikekatseid, kütte valmistamist, analüüsi ja küttekatseid.

Peipsiveere Arengu Sihtasutus on taotlenud EAS-ilt tagasinõude tühistamist, kuid seda kuni käesoleva ajani saavutatud ei ole. Samuti on Peipsiveere Arengu Sihtasutus nõudnud MTÜ -lt Peipsi Vikat kava koostamise eest tasutud summade tagastamist. Raha tagasisaamine on MTÜ Peipsi Vikat majandusliku olukorra tõttu ebatõenäoline.
Peipsiveere Arengu Sihtasutuse raamatupidamise andmetel oli sihtasutuse kontol 2011. a. oktoobris vahendeid 5 861 eurot.

Erinevate juriidiliste isikute võlgnevus sihtasutuse ees on 3 749 eurot. EAS nõuab Peipsiveere Arengu Sihtasutuselt 15 106,46 euro tagastamist. Sihtasutuse tegutsemine ei ole enam majanduslikult võimalik nimetatud sissenõude ning omavalitsusüksuste keeldumise tõttu jätkata asutuse tegevuse edasist rahastamist.

Peipsiveere Arengu Sihtasutuse nõukogu 7. oktoobri 2011 koosolekul otsustati sihtasutus lõpetada. Sihtasutuse tegevuspiirkonna omavalitsused on üksmeelselt nõustutud Peipsiveere Arengu Sihtasutuse tegevus lõpetamisega alates 01. jaanuarist 2012, oma seisukohta ei ole veel andnud Piirissaare vald.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles