Päevatoimetaja:
Richard Särk

Jaak Adamsoo: turg ootab ostjate arvamusi

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Foto: TPM

Tartu avaturg ja turuhoone praegusel ajal müüjate-ostjate vähesuse üle ei kurda. Majanduslikult kehvemad ajad toovad turule rohkem kauplejaid ja ostjaid, sest kui rahval on raha palju, ei kiputa turule müüma tulema. Turule tullakse ikka kauplema siis, kui inimestel tööd ja raha napib. Müüjate rohkusest sõltub aga kogu turu käekäik.


Selles mõttes oli viimastest aastatest Tartu turule üks raskeimaid 2007. aasta: majandus läks ülesmäge ja rahva rikkus kasvas, turukaubandus triivis aga allamäge. Seevastu on viimastel aastatel turule kauplejaid kõvasti juurde tulnud. Loomulikult mõjutavad turu kasutatavust aastaajad: avaturu kõrghooaeg on kevadel taimemüügi ajal, turuhoones on kõige rahvarohkem jõuluaeg.

Talvise turukaubanduse elavdamiseks on meil liikunud mõte alustada ka avaturul kasutatud kauba müüki. Nii nagu rahva seas populaarseks osutunud suvisel vanakraamiturul, saaksid inimesed nüüd tulla avaturule oma koju seisma jäänud asju müüma. Taaskasutus on ju igati mõistlik eluviis ja miks mitte seda laiemalt praktiseerida.

Täikapäev võiks avaturul olla näiteks laupäev. Omalt poolt pakuksime kauplejaile sümboolse hinnaga müügipinda – näiteks üks euro kahemeetrise müügipinna eest. Loomulikult sõltub paljugi ilmast ja 20-kraadise pakasega ilmselt huvilisi ei tule, kuid pehmemate ilmadega on see kindlasti hea võimalus.

Meie huvi on ka väljaspool hooaega avaturule rohkem elu tuua. Vanakraamiturg saaks kesta seni, kuni algab kevadine taimekaubandus – siis on kogu rohelisel kraamil avaturule roheline tee.

Turg on praegu üks väheseid kohti, kus saavad kokku kaubanduse kaks tähtsaimat osapoolt – tootja ja ostja. Turu ülesanne peaks olema teha see kohtumine võimalikult meeldivaks ja mõlemat osalist rahuldavaks.

Müüjatega me suhtleme iga päev, nende soovid ja probleemid on meile hästi teada. Ostjaga suhtleme aga harva, enamasti vaid siis, kui on mingi pahandus juhtunud või kui vaja mõni probleem lahendada. Seetõttu oleme tundnud puudust ostjate tagasisidest: mis on turul hästi, mis halvasti.

Nii otsustasimegi korraldada klientide seas väikese ankeetküsitluse, et teada saada, millised on turulkäijate soovid ja ootused. Mida annaks muuta või parandada, et ostjad rohkem rahul oleksid.
Praegu on inimestelt arvamuse küsimiseks õige aeg, sest tegemisel on tuleva aasta eelarve. Nii saame järgmise aasta plaanide pidamisel arvesse võtta ka ostjate ettepanekuid ja soove, mis enamasti ju seotud rahaga.

Ankeete saab välja lõigata tasuta levitatavatest lehtedest või küsida avaturu ja turuhoone kassadest. Täidetult saab need ära anda turule tulles turukassadesse, mis asuvad nii avaturul kui ka turuhoones, või panna avaturu peaväravas asuvasse postkasti.

Talongi võib tuua ka raekoja esimesel korrusel asuvasse Tartu infokeskusesse (võib panna infokeskuse ukse sees olevasse postipilusse). Vastata saab ka Tartu linna kodulehel.

Küsitlusele vastajate vahel loosib AS Tartu Turg välja kolm jõulupraadi. Loosimisel osalemiseks tuleb küsitlusele vastata hiljemalt 16. detsembril, märkides juurde ka oma nime ja kontaktandmed. Jõulupraed loosime välja 19. detsembril ja tulemustest anname teada Tartu linna ja Tartu turu kodulehel ning võitjatega võetakse ühendust.
 

Tagasi üles