Tartus Tähe tänaval tegutsenud erakliinik sulges uksed

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tähe 95 hoone Tartus.
Tähe 95 hoone Tartus. Foto: Erakogu

Tartus tegutsenud Tähe erakliinik sulges jaanuaris uksed. Naistearst Andrei Sõritsale kuuluv maja ootab rentnikku, Tähe erakliiniku patsiendid on aga oodatud Elite Kliinikusse Sangla tänaval.

Tartus Tähe 95 asuva maja ostis, renoveeris ning kohandas raviasutuseks naistearst Andrei Sõritsa 20 aastat tagasi.

Uue kliiniku eesmärk oli hakata patsientidele pakkuma kvaliteetset ja ajaga kaasas käivat viljatusravi.

Kehavälist viljastamist (IVF) ja lastetusega seotud operatsioone tehti selles erakliinikus aastatel 1998 kuni 2001, misjärel kolis IVF labor vastloodud Elite Kliinikusse. Seal jätkub töö ka tänasel päeval.

Pärast 2001. aastat jätkas Tähe erakliinik eriarstiabi pakkumisega. Tähe erakliinikus on 20 aasta jooksul töötanud üle 25 tunnustatud eriarsti ja muu spetsialisti – günekoloogid ja viljatusraviarstid, uroloogid-meestearstid, radioloogid, dermatoloogid ja endokrinoloogid, samuti logopeed ja füsioterapeut. Põhitegevuseks oli ambulatoorse eriarstiabi osutamine.

Sulgemise peamiseks põhjuseks on patsientide vaba liikumise puudumine Eesti erakliinikute vahel ning Eesti Haigekassa otsus mitte rahastada patsientide günekoloogilist ega ka muud eriarstiabi Tähe erakliinikus. Ilma riikliku toeta polnud seal Andrei Sõritsa hinnangul võimalik jätkata.

Dr Andrei Sõritsa on veendunud, et Eestis peaksid patsiendid saama ka erakliinikute vahel vabalt liikuda. See tähendab, et patsient otsustab ise, kuhu ravile minna ning ravikindlustuse ehk haigekassaraha liigub koos temaga sellesse raviasutusse täpselt samamoodi, nagu see Eestis liigub koos patsiendiga riiklike haiglate vahel.

Selline põhimõte soodustaks patsiendi nimel konkurentsi, nii nagu see on Soomes või Saksamaal.

Tähe tänava erakliiniku sulgemise tõttu tuli töösuhe lõpetada ühe inimesega. Kahe töötaja töökoormus vähenes, kuid ülejäänud personal jätkab tööd Elite erakliinikus.

«Seega ootavad Tähe kliiniku patsiente nende arstid Elite Kliinikus,» selgitas dr Andrei Sõritsa, kes on ka Elite kliiniku juhataja.

Andrei Sõritsa sõnul tal Tähe erakliiniku hoone ja kinnistu müügiplaane praegu pole. «Me otsime rentnikku,» lisas ta. «Ruumid, avar aed ja miljööväärtuslik keskkond võiksid sobida lastehoiule, erakoolile või miks mitte ka IT-ettevõttele, hambakliinikule või perearstikeskusele.»

Andrei Sõritsa tänab paarikümne aasta jooksul Tähe kliinikus töötanud personali ning kõiki erahaiglat külastanud patsiente.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles