Alatskivi ausamba tuntud ja tundmatud sõdurid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mälestussamba avamisele 1928. aasta 26. augustil kogunesid suured rahvamassid.
Mälestussamba avamisele 1928. aasta 26. augustil kogunesid suured rahvamassid. Foto: Erakogu

Läinud suvel möödus üheksakümmend aastat Vabadussõja mälestussamba püstitamisest Alatskivile. Nagu toona kirjutati, hakati juba varsti pärast sõja lõppu astuma samme, et «ühisel jõul nende mälestuse eest hoolitseda, kes isamaa ja vabaduse eest verd on valanud ja külma kodu leidnud».

Esimese osa mälestussamba rajamiseks vajalikust kapitalist kogus kokku Alatskivi demobiliseeritud sõjameeste ühendus, kuid pärast liidu likvideerimist 1925. aastal jäi ettevõtmine mõneks ajaks soiku. Kolme aasta pärast asutati aga Alatskivi ja Kavastu valla seltsi ühisel nõupidamisel samba püstitamise komitee, mis asus koguma puuduolevat raha ning pidama läbirääkimisi kujur Voldemar Mellikuga.

Mälestussammas avati pidulikult 1928. aasta 26. augustil suurejoonelise rahvapeoga. Kohal viibinud ajalehereporteri sõnul oli keskpäevaks Alatskivile kogunenud tuhandeid huvilisi ligidalt ja kaugelt. Nagu toonastes lehelugudes märgitakse, olid mälestussamba graniitalusele kinnitatud pronkstahvlil kirjas Vabadussõjas langenud Alatskivi ja Kavastu vallast pärit 29 sõduri nimed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles