Tartu linnavalitsus toetab ettevõtete tootmise digitaliseerimist 60 000 euroga

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu raekoda.
Tartu raekoda. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Tartu linnavalitsus saatis linnavolikogule arutamiseks eelnõu, mille järgi soovib linn maksta ettevõtetele toetust tootmise digiteerimiseks. Tartu linna 2019. aasta eelarves on toetuse andmiseks eraldatud 60 000 eurot. 

Tartu abilinnapea Raimond Tamme sõnul on tootmisettevõtete konkurentsivõime suurendamisel Eestis üks peamisi ülesandeid ja kasutamata võimalusi tootmise digiteerimine. «Kui avalike teenuste digiteerimisel on Eesti Euroopa liider ja ületab Euroopa Liidu keskmist digitaalsete oskuste ja kodanike internetikasutuse poolest, siis töötlevas tööstuses digitaalsete tehnoloogiate kasutamise poolest asub Eesti alles tagumise kolmandiku hulgas,» sõnas ta. 

Ettevõtte digiteerimise eesmärk on lühendada tootmistsüklit ning automatiseerida tootmist. Digiteerimine võimaldab tootmisettevõttel suurendada tootlikkust, pakkuda klientidele personaalsemaid ja kvaliteetsemaid tooteid, parandada töötajate produktiivsust ning vähendada tööseisakuid. Digiteerimine ja automatiseerimine on vajalikud ka seetõttu, et tööjõupuuduse tõttu on ettevõtetel raske töötajaid leida. 

Tamme sõnul aitab digiteerimine lisaks tootmise tõhustamisele jõuda suuremat lisandväärtust loovate ning paremini tasustatud töökohtade loomiseni. «Meie tootmisettevõtete konkurentsivõime seisukohalt on digiteerimine kriitilise tähtsusega ettevõtmine. Eeskätt väiksemates ettevõtetes on sellega alustamisel kõige keerulisem astuda just see esimene samm. Loodame konkreetsete lahenduste elluviimist toetades selle sammu astumise lihtsamaks teha,» selgitas abilinnapea. 

Tootmise digiteerimiseks makstava toetuse suuruseks on kavandatud kuni 5000 eurot ettevõtte kohta ja ettevõtte omafinantseering peab katma kuludest vähemalt 30 protsenti. 

Toetust saavad taotleda töötleva tööstuse ettevõtted, kelle asukoht äriregistri järgi on Tartu, tootmine võib aga olla nii Tartus kui Tartu maakonnas. 

Eelnõu järgi tuleb toetuse saamiseks ettevõttel teha digiteerimise audit, mis annab ülevaate kitsaskohtadest ja paneb paika nende lahendamise prioriteetsuse. Digiauditite tulemusel tekib selgem arusaam, mida ettevõtted võiksid teha, et olla konkurentsivõimelisemad. Linna toetus ongi mõeldud auditis nimetatud tegevuste elluviimiseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles