Rand ja Tuulbergi majatehase toodangust kerkivad hooned piiri taga ja kodulinnaski (1)

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartus Ravila tööstuspargis puitelementmaju valmistava ASi Welement tehase töötajad olid läinud nädala keskel ametis Rootsi mineva hooldekodu seinte tegemisega.
Tartus Ravila tööstuspargis puitelementmaju valmistava ASi Welement tehase töötajad olid läinud nädala keskel ametis Rootsi mineva hooldekodu seinte tegemisega. Foto: Margus Ansu

Welemendis valmivad elementmaja karbi kõik osad: koostöös tellijaga tehtud projekti järgi toodetakse akende ning soojustusega välisseinad, siseseinad, põrandad-laed ning katusekonstruktsioon. Siis sõidutakse elemendid ehitusplatsile ja monteeritakse kraana abil paika.

«Me ei taha ennast määratleda puitmajatootjana, oleme tehases majaehitajad. Tehasemajad on Skandinaavias juba ammu ehituse olevik ja Eesti ehituse tulevik,» märkis Lauri Tuulberg. «Kogu arenenud maailm otsib praegu lahendust ehituse produktiivsuse tõstmiseks.»

Põhjuseks on asjaolud, et noored ei taha enam ehitusele rasket tööd tegema minna, ent samas on uute hoonete nõudlus linnastumise tõttu pidevalt kasvamas. «Soojas tehases saab maja elemendid iga ilmaga kiiresti ja kvaliteetselt valmis teha ning siis valmib hoone platsil juba ruttu,» sõnas Lauri Tuulberg. «Käimas on ehituse industrialiseerimine ning suure tõenäosusega on järgmised 5-10 aastat just ehitus see sektor, kus kõige suuremad muutused toimuvad.»

Ta lisas, et kui vaadata muu maailma ehitusturgu, siis on Skandinaavias tehasemajad väga levinud ning Eesti, Läti ja Leedu majatehased on nendesse maadesse eksportides leidnud väga unikaalse väljundi. Enamik Skandinaavia tehasemajade ettevõtteist valmistavad toodangut koduturule, Baltimaade tootjad aga valdavalt piiri taha.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles