Päevatoimetaja:
Richard Särk

Tool on tähtis!

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Eesti Rahva Muuseumi produtsent Reet Mark osutab tooliloo-näitusel oma lemmikule – tumba Hubertile. See on kunstnik Martin Pärna eelmise aasta looming, disainitud koos Janno Nõuga, et arendada meeskonnas ideid, kuna tõstetud istumisega toolid hoiavad kontoris selja sirge ja meele erksa.
 
Eesti Rahva Muuseumi produtsent Reet Mark osutab tooliloo-näitusel oma lemmikule – tumba Hubertile. See on kunstnik Martin Pärna eelmise aasta looming, disainitud koos Janno Nõuga, et arendada meeskonnas ideid, kuna tõstetud istumisega toolid hoiavad kontoris selja sirge ja meele erksa.  Foto: Sille Annuk
  • Eesti Rahva Muuseumis saab vaadata toolide lugu

«Ta istub kahe tooli vahel!»

See tähendab, et jutt käib kellestki, kes ei suuda valida pooli.

«Kas ma võin su tooli peale istuda?»

Küsija soovib kas siis tõsiselt või nalja pärast proovida, mis tunne on olla keegi teine, kuidas paistab maailm teise inimese silmade läbi.

«Ma tõmban sul tooli alt!»

Nüüd käib jutt positsiooni õõnestamisest. Sest istumine on tähtis – kes istub, see valitseb.

Eesti Rahva Muuseumi galeriis on alates tänasest avatud näitus «Toolilugu».

Püünele on asetatud 63 tooli, mis on loodud Eestis viimase saja aasta jooksul, alates Lutheri tehase näidetest kuni kuulsate sisearhitektide autoritöödeni välja.

Tooliloo näituse on koostanud Harry Liivrand, Lilian Sokolova ja Katrin Tammsaar ning see jääb avatuks 30. juunini.

Leila Pärtelpoja loodud Tartu ülikooli aula tool. Niisugused toolid kavandas ta 1965. aasta tulekahjus hävinud aula toolide asemele. Kahjuks enam neid aulas ei näe, asuvad ülikooli muuseumis.
Leila Pärtelpoja loodud Tartu ülikooli aula tool. Niisugused toolid kavandas ta 1965. aasta tulekahjus hävinud aula toolide asemele. Kahjuks enam neid aulas ei näe, asuvad ülikooli muuseumis. Foto: Sille Annuk
Saaremaa kuurorditool, mis on algupäraselt olnud Kärla meeste aus tisleritöö, kuid mis osutus nii menukaks, et levis üle Eesti. Tänapäeval valmistab samasuguste proportsioonidega toole ettevõte Saaremaa Sepad.
Saaremaa kuurorditool, mis on algupäraselt olnud Kärla meeste aus tisleritöö, kuid mis osutus nii menukaks, et levis üle Eesti. Tänapäeval valmistab samasuguste proportsioonidega toole ettevõte Saaremaa Sepad. Foto: Sille Annuk
Tagasi üles