Homsega lähevad lukku valijate nimekirjad

Kristel Kaljuvee
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu valimised on 3. märtsil.
Riigikogu valimised on 3. märtsil. Foto: Kristjan Teedema

Homsega lähevad lukku riigikogu valimistel osalevate valijate nimekirjad. Samuti on kuupäev oluline välismaal elavatele kodanikele, kes soovivad kirja teel hääletada – reedeks peab olema laekunud välisesindusele vastav taotlus.

Pärast 1. veebruari elukoha ja viibimiskoha aadressiandmetes tehtud muudatusi ringkonna määramisel arvesse ei võeta. Kui inimene kolib pärast 1. veebruari, peab ta valima ikkagi eelmise elukoha ringkonna kandidaatide vahel. Valimisteenistuse juht Priit Vinkel täpsustas, et selle töönädala lõpuni on võimalik veel andmetes muudatusi teha nii eesti.ee keskkonnas kui ka elukohajärgses valla- või linnavalitsuses kohapeal.

Kui rahvastikuregistris elukohaandmed üldse puuduvad, peab valimistel osalemiseks elukoha registreerima.

«Samuti on oluline rõhutada, et kõik, kes elavad alaliselt välismaal, saavad Eesti jaoskondades valida eelhääletamise ajal. Valimispäeval nad hääletada ei saa, sest siis on võimalik valik langetada vaid elukohajärgses valimisjaoskonnas. Selleks aga peavad nad võtma end Eesti registrisse,» sõnas Vinkel. Ta tõi näiteks Soomes alaliselt elavad ja töötavad inimesed, kes nädalavahetuseti Eestis käivad, või ka valijad, kes elavadki tegelikult Eestis, aga on registris mõnes teises riigis. TPM

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles