Don Shirleyga koos mänginud tšellist Jüri Täht arvustab filmi «Roheline raamat»

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Täht meenutas aastaid Don Shirleyga ja näitas ka vanu fotosid.
Jüri Täht meenutas aastaid Don Shirleyga ja näitas ka vanu fotosid. Foto: Kristjan Teedema

Jamaical sündinud tõmmu džässpianist ja helilooja Don Shirley ning temaga seotud 1960. aastate alguse iseloomulikud rassistlikud ilmingud USA lõunaosariikides on vaatajate ees filmis «Roheline raamat». Selles linateoses on näitlejatena ka Don Shirley trio teised kaks muusikut, kellest ühe, tšellisti prototüüp Jüri Täht elab pärast USAst kodumaale naasmist Vana-Kuustes.

«Rohelises raamatus» ei vasta mõnigi asi tegelikkusele, leiab Jüri Täht. Filmi- ja elutõe erinevustest räägib ka eaka tšellisti abikaasa Carmen Täht.

Nii näiteks nõuab filmitegelane Don Shirley, keda kehastab näitleja Mahershala Ali, õhtuti endale hotellis pudeli kanget alkoholi ja kontserdipaikades esinemiseks igal pool Steinway klaverit. Jüri Täht mäletab, et see ei olnud nii. «Ja gei ei olnud ta samuti,» lisas tema abikaasa. «Vist on tahetud filmi huvitavamaks teha.»

Rohkem on Jüri ja Carmen Tähe elust, muusikast ja nende tähelepanekutest filmi «Roheline raamat» kohta lugeda 31. jaanuari Tartu Postimehes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles