Jõgeva agronoom Malle Kingsepp on verd loovutanud 107 korda

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vereloovutamine doonortelgis.
Vereloovutamine doonortelgis. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti Punase Risti V klassi teenetemärgi pälvib presidendilt Eesti taimekasvatuse instituudi töötaja Malle Kingsepp, kes on väga tubli agronoom, kuid autasu pälvib ta hoopis vereloovutamise eest.

Malle Kingsepale endale tõi selle autasu-uudise täna hommikul teda õnnitlema tulnud ülemus. Ta ise ei teadnud teenetemärgi saamisest veel midagi.

Viimati käis Malle Kingsepp verd andmas sel kuul ja kavatseb aprillis jälle minna. Nii on neid kordi tal igal aastal kogunenud kaks või kolm, ja seda 1970. aastatest alates.

«Oma elu jooksul olen käinud verd loovutamas 107 korda,» täpsustas ta. «Ma hakkasin käima 1970ndate lõpul, üks töökaaslane kutsus kaasa, ja olengi käima jäänud. Vahepeal on olnud lühemaid ja pikemaid pause, just sel perioodil, kui lapsed sündisid.»

Küsimuse peale, miks ta seda teeb, vastas Malle Kingsepp, et ta tunneb ennast pärast seda palju paremini ning ta usub, et ka ta enda tervis on seepärast hea.

«Kui mu tervis on korras, siis miks mitte veredoonor olla. Eriti kui tead, et teistel inimestel võib sellest väga palju abi olla,» rääkis ta.

Malle Kingsepp lisas, et vere loovutamiseks ta Tartu ülikooli kliinikumi teed jalge ette ei peagi võtma, kuna verekeskuse buss peatub Jõgeval ja ootab doonoreid seal.

Ka TÜ kliinikumi verekeskuse direktor Helve König ütles, et see on nii suur asi, et neil Lõuna-Eestis niisuguseid tublisid vereloovutajaid on.

Eesti Punase Risti V klassi teenetemärgi saavad vereloovutamise tunnustuseks veel Sirje Tammsalu Põlvamaalt ning Daimar Elp Tartust.

Eesti Punase Risti teenetemärgi on asutanud 1920. aastal Eesti Punase Risti Selts. Eesti Punase Risti teenetemärk antakse Eesti rahva huvides osutatud üldkasulike teenete eest ja elu päästmise eest. Eesti Punase Risti teenetemärgil on kuus klassi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles