ERMi direktor tegi ettepaneku rajada Tartu kunstimuuseumi hoone Raadile

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raadi mõisa kunagise uhke häärberi olevik on lumine ja tulevik on tume.
Raadi mõisa kunagise uhke häärberi olevik on lumine ja tulevik on tume. Foto: Kristjan Teedema

Eesti Rahva Muuseumi (ERM) direktor Alar Karis saatis kultuuriminister Indrek Saarele ettepaneku, milles ta kirjutab, et Tartu kunstimuuseumi oma maja asukohaks sobiks mitmel põhjusel Raadi mõisahoone. Kunstimuuseumi direktor Signe Kivi on aga seda meelt, et kunstimuuseumil oleks koos linnaraamatukoguga parem tegutseda kavandatavas kultuurikeskuses kesklinnas.

Raadi mõisasse kunstimuuseumi rajamine lahendab Alar Karise arvamuse kohaselt kunstimuuseumi oma maja küsimuse, pakub püsinäituseks suurepärase keskkonna ERMi läheduses ning aitab edasi arendada Raadi piirkonda kultuuri, kunsti, muuseumide, hariduse ja teaduse keskusena.

Direktori sõnul ei saanud uue peahoone valmimisega 2016 ERM Raadil siiski valmis.

«Raadi kaitsealuse mõisasüdame väljaarendamine on olnud aastaid külmutatud seisus, kehtivad veel realiseerimata projektid mõisasüdame ala rekonstrueerimiseks on sisuliselt aegunud, samuti on 30 aastaga oluliselt muutunud arusaamad pärandi kaitsest,» lisas ta kirjas ministrile. «Mõisahäärberi varemetele kunagise hoone koopia rajamine neile arusaamadele ei vasta, samuti ei aitaks selline ruumilahendus kuidagi kaasa ERMi põhiülesannete täitmisele ning kasvataks kindlasti muuseumi eelarve kulupoolt.»

Juba kaks kümnendit on lahendamata Tartu kunstimuuseumi ruumide küsimus. Nüüdseks on selle muuseumi kunstivarad Karise sõnul kuluka kolimise tulemusena leidnud «ajutise lahendusena» asukoha ERMi peahoone hoidlates teadmata ajaks.

«Tartu linna ja valla arengu strateegiadokumentides on ette nähtud Raadi piirkonna väljaarendamine tänapäevaseks linnakeskkonnaks ja just selle arengusuuna käivitajana nähti ERMi uut hoonet sellele asukoha ja vormi valimisel,» kirjutas Karis. «Tartu kunstimuuseumi tegevus ja tulevik Raadil aitaks lahendada kunstimuuseumi oma hoone pikaajalise lahendamata mure ning veelgi pikemat aega kestnud Raadi mõisahoone olukorra.»

Karis juhtis tähelepanu asjaolule, et Tartu kunstimuuseum on teinud ettepaneku rajada Raadile skulptuuride park ning seekaudu edasi arendada kogu Raadi väliala. «Tartu liikluskorraldust ja sellega seotud probleeme arvestades, näiteks parkimisvõimalused, sobiks asukoht samuti Raadil ERMi naabruses väga hästi. Kõik see ei välista vastavalt ruumilahendustele ajutiste kunstinäituste korraldamist südalinnas,» lisas ta.

Eeltoodust lähtuvalt tegi ERMi direktor Alar Karis kultuuriministeeriumile ettepaneku luua kiiresti formaalsed alused Raadi mõisasüdame ala avaliku võistluse korras (mõisa hoonete kompleks ning dendropark Raadi järve kaldal) uuesti planeerimiseks ja projekteerimiseks, et rajada Raadile ka Tartu kunstimuuseumi 21. sajandi vajadusi rahuldav ja piirkonna edasist arengut toetav keskus.

Alar Karise kommentaar

Kui suur on tõenäosus, et ettepanek saabki teoks? «Ennustamine on tänamatu asi,» ütles Alar Karis kommentaariks Tartu Postimehele. «Maailmas on näiteid palju, kus muuseumid asuvadki kõrvuti, ja see on teadlikult niimoodi tehtud. Hea oleks, kui ERMi juurde tuleks ka teisi muuseume - et siin liiguks järjest rohkem inimesi.»

Mis saab nüüd kavatsusest leida kunstimuuseumile ruumi kesklinnas millalgi ehitatavas kultuurikeskuses? «Need on kaks erinevat ideed,» ütles Karis. «Minul on oma argumendid, miks ma arvan, et kunstimuuseumi rajamine Raadi mõisasse on mõistlik.»

Signe Kivi kommentaar

Tartu kunstimuuseumi direktor Signe Kivi ütles Tartu Postimehele, et Tartu kultuurikeskus peaks olema kesklinnas. «Nii linnavalitsus kui ka koalitsioon on seda mõtet toetanud,» ütles ta.

Kivi sõnul on kesklinna kultuurikeskuse projekti pikalt ette valmistatud, mitmel korral erinevate huvigruppidega arutatud.

Miks peaks olema kultuurikeskus koos kunstimuuseumiga kesklinnas ja mitte Raadil?

«Me räägime ju linnaraamatukogu ja kunstimuuseumi ühishoonest, kuhu külastajad saavad minna nii raamatuid lugema ja neid laenuks võtma ning põikavad läbi ka kunstinäitustelt. Selles on tänasele päevale väga iseloomulik sünergia,» ütles Kivi. «Ja mõlemad saavad oma tulevikusihte paremini seada nüüdisaegsetele nõuetele vastavas, kaasaegse tehnoloogia ja uue arhitektuuriga hoones. Rääkida tuleb ka ligipääsetavusest.»

Tartu linn on võtnud Kivi sõnul suuna ka üldplaneeringuga tugevdada kesklinna. «See on väga õige suund, sest Tartus on väga olulised institutsioonid kolinud mujale,» lisas ta. «Meie tahame olla külastajatele kergesti kättesaadavad, tahame jääda kohtumiste keskpunkti. Selles mõttes on kaubamaja ja vanalinna vaheline ala ideaalne.»

Signe Kivi avaldas lootust, et Alar Karise tehtud ettepanek ei takista juba käimasoleva kultuurikeskuse projekti kesklinnas realiseerumist. «Olen ikkagi optimistlik,» lisas ta.

Urmas Klaasi kommentaar

Tartu linnapea Urmas Klaas leidis, et Raadi mõisahoone tuleks ennistada, kuid selle otstarbe üle tuleb veel aru pidada.

«ERMi kunagine kodu Raadi mõisahoone näol väärib taastamist. Sellest on varemgi juttu olnud nii ministrite kui kantsleritega. Mis sinna täpselt teha, on edasiste arutelude koht ja Tartu linn mõtleb kindlasti kaasa. Variante on küllap rohkemgi kui Alar Karise välja pakutud kunstimuuseum. Kindlasti tuleb kuulata ikka ka kunstimuuseumi ja tema juhi arvamust. Diskussiooniga on mõtet edasi minna siis, kui uus valitsus ja uus kultuuriminister paika saavad. Kuu aega enne valimisi ei hakka keegi seda tõenäoliselt otsustama,» lausus Klaas.

Linnapea lisas, et Tartu linn ja ka Tartu maakonna omavalitsused on kokku leppinud, et Tartu südalinna kultuurikeskuse arendamisega tuleb edasi minna, sest linnaraamatukogu, kunstimuuseumi, noortekeskuse ja kultuurikollektiivide ruumipuudus ei ole kuhugi kadunud. «Kesklinnas üheskoos tegutsedes täiendavad need üksteist ja nõnda on ka üha rohkem inimestel kesklinna asja. Sellise arengusuuna oleme äsja nii kesklinna- kui ka üldplaneeringus kokku leppinud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles