Ilmus raamat legendaarsest kergejõustikutreenerist

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Kutman võitis märtsis 2004 esimestel veteranide kergejõustiku sisemaailmameistrivõistlustel üle 75-aastaste vanuseklassis tulemusega 2.70 meetrit teivashüppes kuldmedali ning 60 meetri tõkkejooksus ajaga 12,17 sekundit hõbemedali.
Martin Kutman võitis märtsis 2004 esimestel veteranide kergejõustiku sisemaailmameistrivõistlustel üle 75-aastaste vanuseklassis tulemusega 2.70 meetrit teivashüppes kuldmedali ning 60 meetri tõkkejooksus ajaga 12,17 sekundit hõbemedali. Foto: Margus Ansu

Ajakirjanik Vahur Kalmre on kirjutanud raamatu legendaarsest Tartu kergejõustikutreenerist ja Tartu ülikooli õppejõust Martin Kutmanist (1928-2012), kes armastas oma õpilasi treeningutel motiveerida mõne niisuguse lauseteraga nagu «Sa pead seinast läbi jooksma, mitte vastu seina jooksma!» või «Sa oled latil nagu lastud vares.»

Martin Kutman õpetas ülikoolis üle saja semestri ning treenis paljusid Eesti kergejõustikku ilmestanud sportlasi. Ta sündis Gruusias Estonka külas, veetis seal lapsepõlve, käis Gruusias ka koolis ja instituudis ning kuulus sama maa kergejõustikukoondisesse teivashüppajana.

1952. aastal tuli Kutman TÜ kergejõustikukateedri juhataja Fred Kudu kutsel Tartusse ja ülikooli, kuhu jäigi kogu eluks. Teivashüppes esindas ta ka Eesti koondist, treenerina on ta aidanud tippu aga paljusid, näiteks Anna Iljuštšenko, Ain Evard, Gennadi Organov ja Jevgeni Jessin.

Raamat räägibki sellest ajast. Räägib ülikooli kergejõustikukateedrist ja selle suurest rollist Eesti kergejõustikus, ülikooli staadioni ja Kääriku ehitamisest, Kutmani treenerinippidest, aga ka näiteks Lehe Viktorist ja sellest, mis tema juures Gruusia külas juhtus.

See on raamat treenerist ning tema kolleegidest ja õpilastest. See on lugu treenerist, kes oli «hästi soe inimene, hästi teistele mõtlev. Mäletan tema sooje silmi, kui ta sulle justkui südamepõhjast otsa vaatas. Temaga sai kõigest rääkida, tema oli avatud, nii muutusid ka ise avatuks. See oli talle nii loomulik,» nagu ütleb raamatus kõrgushüppaja ja nüüdne treener Margit Thomson.

Vahur Kalmre kaks eelmist spordiraamatut, «Kolm Kirsipuud» (2012) ja «Tartu Rock! Tartu Rock! Ühe korvpallimeeskonna lugu» (2016), võitsid mõlemad Georg Hackenschmidti auhinna, mis on loodud aasta parima spordiraamatu autori esiletõstmiseks.

Raamatu «Martin Kutman – kergejõustikus kogu elu» esitlus on 5. veebruaril kell 15.30 TÜ spordihoones Martin Kutmani mälestusvõistluste eel.

Vahur Kalmre raamat «Martin Kutman - kergejõustikus kogu elu».
Vahur Kalmre raamat «Martin Kutman - kergejõustikus kogu elu». Foto: Repro
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles