Lahkus Tõravere teenekas optikainsener Taimo Kübbar

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõravere observatoorium.
Tõravere observatoorium. Foto: Margus Ansu

25. jaanuaril suri Tõravere teleskoopide arendaja ja kosmoseinstrumentide konstruktor Taimo Kübbar.

Taimo Kübbar tegutses Tõraveres optikainstrumentide arendamisel ligi poole sajandi jooksul. Tõravere observatooriumi rajamisel eelmise sajandi keskel oli otsustatud välja arendada kohapealne vaatlusriistade ehitamine. Selleks kutsuti tööle rühm äsja Tallinna polütehnilise instituudi lõpetanud insenere, sealhulgas ka Kübbar. Tema aktiivsel osalusel seati 1963. aastal Tõraveres üles esimene teleskoop ja täiendati seda originaalsete lisaseadmetega. 

Kübbara juhitud konstrueerimisbüroos valmistati ka helkivate ööpilvede kosmosest mõõtmise instrument Mikron, mis lendas orbitaaljaamas Saljut-7. Hulgaliselt on konstrueeritud ja valmistatud Taimo Kübbara juhtimisel teleskoopidele fotomeetreid ja spektromeetreid, kaugseireinstrumente ning mitmesuguseid laboriseadmeid. Hästivarustatud töökodade peremehena oli ta Tõravere teadlastele hindamatu abimees vaatluste toimetamisel, laboris töötamisel ning ka tehniliste olmemurede lahendamisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles