Hiinalinna potipõllumeeste uudismaa ootab harijaid

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linnavalitsuse linnapuhastuse peaspetsialist Madis Tammeorg ütles, et Jaamamõisas potipõllumeestele ette valmistatud uuel maa-alal olevatest putkadest, kasvuhoonetest ja viltustest aedadest tuleb plats puhtaks lüüa tulevastel maakasutajatel endil.  Margus Ansu
Tartu linnavalitsuse linnapuhastuse peaspetsialist Madis Tammeorg ütles, et Jaamamõisas potipõllumeestele ette valmistatud uuel maa-alal olevatest putkadest, kasvuhoonetest ja viltustest aedadest tuleb plats puhtaks lüüa tulevastel maakasutajatel endil. Margus Ansu Foto: Margus Ansu

Paar aastat tagasi plaanitud Hiinalinna potipõllumeeste ümberasustamisega on tegudeni jõutud: Lehe tänava lõpus Raadi endise sõjalennuvälja piiril on Tartu linnavalitsus lasknud maha võtta suure võsa, vedada ära palju rämpsu ja puhastada kraavid. Teisipäeval otsustas linnavalitsus anda selle ligi 4,6-hektarise ala kümneks aastaks rendile MTÜ-le Tartu Jaamamõisa Aiad.

Paar aastat saavad potipõllumehed veel vanal kohal tegutseda, siis tuleb neil sealt lahkuda ning võimalusi on kaks: kas visata labidas nurka või kolida uudismaale, mille ülesharimine jääb nende osaks. «Fakt on see, et neil tuleb ümber kolida, lõpmatuseni seal elu nii jätkuda ei saa,» ütles Tartu linnavalitsuse linnaplaneerimise ja maakorralduse osakonna juhataja Urmas Ahven.

Potipõllumeeste praeguste aiamaade asemel näeb Tartu linna üldplaneering ette Põhja puiestee ja Muuseumi tee pikenduse ning nende kaudu linnaliikluse sidumise maanteedega. Põhja puiestee pikendamist linna paari järgmise aasta tööplaanis pole.

Linnavalitsuse tingimuste järgi võib üks kasutaja uues kohas saada kuni 200 ruutmeetrit maad, kuhu võib püsti lüüa kuni 10-ruutmeetrise tööriistakuuri ja 20-ruutmeetrise kasvumaja. Tohib istutada viljapuid ja põõsaid ning pidada mesilasi, teised koduloomad on keelatud.

Kui seni pole Põhja puiestee lõpus tühermaal tegutsevad potipõllumehed linnale kuuluva maa kasutamise eest maksnud, siis Põhja pst 33 ja Ida 41 ettevalmistatud kokku 46 380-ruutmeetrisel alal on maa kasutamise tasu 0,02 eurot ruutmeetrilt ehk 928 eurot aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles