Vanemuises esietendub Ingmar Bergmani suurt vastukaja tekitanud draama

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Persona» toob vaatajate ette näitleja Elisabet Vogleri (vasakul, Linda Kolde) ja hooldusõe Alma (Ragne Pekarev).
«Persona» toob vaatajate ette näitleja Elisabet Vogleri (vasakul, Linda Kolde) ja hooldusõe Alma (Ragne Pekarev). Foto: Gabriela Liivamägi / Vanemuine

Laupäeval esietendub Vanemuise väikeses majas Ingmar Bergmani psühholoogiline draama «Persona», mille on lavastanud Ain Mäeots. Vaatajate ees on Linda Kolde, Ragne Pekarev, Marika Barabanštšikova ja Veiko Porkanen või Ain Mäeots.

Näitleja Elisabet Vogler variseb «Elektra» etenduse ajal vaimselt kokku ja lõpetab rääkimise. Teraapia ei anna loodetud tulemusi ning arst otsustab ootamatu ravivõtte kasuks: ta saadab Elisabeti koos hooldusõe Almaga suvemajja mererannal. Elisabet vaikib, Alma aga avab tummale patsiendile oma sisemaailma.

«Persona» jõudis publiku ette Ingmar Bergmani filmina aastal 1966, peaosades Bibi Andersson ja Liv Ullmann. Film on ekraanile jõudmisest alates andnud põhjust lugematuteks analüüsideks, interpretatsioonideks ja debattideks.

Ain Mäeotsa sõnul ei pea selleks, et Bergmani lugudel endale mõjuda lasta, olema asjatundja ja tundma ennast koduselt keerukates taustamaailmades. «Kui vaatajal on vähegi avatud meelt, saab ta kõigest aru ja kõik jõuab pärale,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles