Hiinlased näitasid Eesti treenerile rajal selga

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teise koha mees Shang Jincai edestas treener Vahur Teppanit tosina sekundiga.
Teise koha mees Shang Jincai edestas treener Vahur Teppanit tosina sekundiga. Foto: Ergo Kukk

Kontrollstart. Maailma rahvarohkeima riigi suusakoondise juhendaja Vahur Teppan katsetas Lähte radadel isiklikult järele, kui head või halba tööd on ta teinud.

«Näe, tule vaata,» kutsus Vahur Teppan mind võistlusraja kõige kõrgemasse kohta, Lähte vaatetorni jalami alla.

Ta tahtis, et veenduksin oma silmaga, mida suudavad tema punastes võistluskombinesoonides hoolealused.

Teppan (33) on Hiina suusakoondise treener. Tema ülesanne on valmistada maailma suurima rahvaarvuga riigi parimad suusatajad ette kolme aasta pärast toimuvaks Pekingi taliolümpiaks.

«Näe, kuidas tuleb,» osutas Teppan Lähte valgustatud rajal sadakonna meetri kaugusele mäest alla, sinna, kus lõpeb kahekilomeetrise suusaringi kõige järsem tõus, millest üles rügamiseks peavad tugevaimadki harrastajad kasutama tõusuvarianti: kaks jalatõuget ühe kepitõuke kohta.

Ilus sõidustiil

See, millele Teppan kolmapäevasel Lemeksi suusasarja teisel etapil uhkusega tähelepanu juhtis, oli moodus, kuidas hiinlased toda tõusu võtsid – tempovariandiga: üks jalatõuge ühe kepitõuke kohta..

Teppan keeras pilgu minu poole ja vaatas kaks sekundit sügavalt silma. Et sõnum jõuaks ikka kohale: hiinlased on head, jõuavad sõita küll, siin pole häbeneda midagi.

Teppan võtab Hiina suusatajate treenimist silmanähtavalt isiklikult. Kaks tundi enne võistluse algust saabus ta oma nelja hoolealusega Otepäält Tartusse Tähtvere spordipargi külje alla, tõstis suusabussist varustuse Limpa suusakooli hooldemajja, viskas jope seljast, sidus põlle ette ning hakkas suuski puhtaks nühkima ja stardiks ette valmistama.

Poolteist tundi hiljem seisis Teppan raja ääres ning jälgis, kuidas tema treenitavad neile püstitatud eesmärke täidavad. Ülesanne oli sõita 90-protsendise pingutusega, jälgida tehnilist sooritust ning harjutada kvaliteetset tööd tõusudel. Sõit oli hiinlastele kontrolltreeningvõistluseks enne homset-ülehomset MK-etappi Rootsis.

Wang Qiang oli pakkunud, et alistab treeneri kahe minutiga.

«Tehniliselt sõidavad hästi,» kiitis Teppan. Et ka hoog ei raugeks, ergutas ta neid raja ääres võõrkeelsete hüüetega, millest keegi teine peale hiinlaste aru ei saanud.

Aga üks asi on takseerida hoolealuste sõitu kõrvalt, ent hoopis teine asi teha kindlaks, kui suutlikud on nad tegelikult. Sedasi tõmbas ka Teppan endale viimaks numbri selga ning läks rajale.

«Kas võidad neid?» küsisin. Eelmise nädalavahetuse künnisel, Otepää MK-etapi eelõhtul oli Teppan esindanud Tehvandi staadionil hooldemeeste 3 x 1 kilomeetri teatesõidus Hiina koondist. Enne toda jõuproovi oli ta väitnud, et rahvuskoondiste hooldemeeste hulgas tuleb rajale mehi, kes võiks MK-sarjas sõita esimese 30 hulka

«Mine nüüd!» vastas Teppan mu küsimusele võiduvõimaluste kohta. Siis viskas moka otsast, et kaotust võib tulla poolteist minutit. Kahest hiinlasest kõvem, Wang Qiang, oli pakkunud, et alistab treeneri kahe minutiga.

Väikse varuga

Teppan, nagu kogenumad suusavaatlejad teavad, on rajal sageli ettearvamatu. Neil vähestel päevadel, mil ta talvel Eestis viibib, võib teda näha Tähtvere spordipargis koolieelikuile tunde andmas, aga juba järgmisel hetkel kihutab ilma erilise soojenduseta sprindirajal ega jäta, nagu sai veenduda Lemeksi sarja avaetapil, teistele mingitki vastusõnaõigust. Näiteks temast aasta noorem, korralikult treeniv Martti Himma kaotas talle tookord kahe 1,3-kilomeetrise sprindisõidu kokkuvõttes paremuselt teisena tervelt veerand minutit.

Aga hiinlased on siiski teisest puust kui Himma või teised Eesti tugevad suusatajad, välja arvatud ehk koondise esinumber Karel Tamjärv. Kahe minutiga Teppan küll neile ei kaotanud, aga laias laastus pooleminutiline allajäämine on siiski selge märk, et «pojad» on lõpuks «isast» üle kasvanud.

«Eks nad sõitsid väikse varuga ka,» lausus Teppan. Kummatigi oli Wang Qiang üllatunud, et treener nii väikse kaotusega pääses. «Sa võiks sporti veel edasi teha,» ütles ta Teppanile.

Lemeksi suusasarja 2. etapp

Mehed 8 km (vaba)

  • 1. Wang Qiang (Hiina) 17.57,5
  • 2. Shang Jincai (Hiina) +22,7
  • 3. Vahur Teppan +34,4
Naised 4 km (vaba)
  • 1. Li Xin (Hiina) 9.57,0
  • 2. Ma Qinghua (Hiina) +22,6
  • 3. Heleri Kivil +34,2
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles