Tartu tähistab vabastamise sajandat aastapäeva

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomusrong nr 7 "Wabadus" jõuab homme Tartusse,
Soomusrong nr 7 "Wabadus" jõuab homme Tartusse, Foto: Sander Ilvest

Homme tähistatakse Tartus enamlaste käest vabastamise sajandat aastapäeva ja mälestatakse krediidikassa keldris enamlaste poolt hukatud tartlasi.

Mälestuspäev algab kell 9 pärgade asetamisega Kalevipoja monumendile.

Kell 10 oodatakse linlasi raudteejaama tervitama soomusrongi, mis jääb Tartusse kolmeks päevaks ning mida saavad külastada kõik tartlased ja Tartu koolide õpilased gruppidena. Eesti Vabariigi ja Eesti Vabadussõja 100. aastapäeva tähistamiseks valminud soomusrong nr 7 Wabadus liigub jaanuaris mööda sajanditagust lahinguteed. Soomusrongis on Vabadussõda ning soomusronge tutvustav näitus, mis on Tartus avatud 15.-16. jaanuaril kell 11-18.

Kell 11 peetakse oikumeeniline mälestusteenistus Jaani kirikus, kus teenivad EELK Tartu Pauluse kiriku õpetaja Kristjan Luhamets, Peetri koguduse õpetaja Ants Tooming ja Tartu piiskop Eelija.

Pärast teenistust liigutakse Kompanii tänavale, kus kell 12.15 alab mälestustseremoonia 14. jaanuaril 1919 krediidikassa keldris hukatud tartlaste mälestuseks. Mälestusteenistusel kõneleb õpetaja Kristjan Luhamets, asetatakse pärg ja küünlad.

Kell 13.30 toimub Tähtvere pargis Tartu vabastamise lahingu mälestussamba juures Tartu vabastamise aastapäeva tseremoonia. Tseremoonia korraldab Enn Tarto ja MTÜ Tartu Memento.

13.–14. jaanuaril 1919. aastal võitis Eesti rahvavägi eesotsas soomusrongide ja Julius Kuperjanovi partisanidega vabadussõjas punaarmeed ja vabastas Tartu linna. Samal päeval hukkasid enamlased Tartu krediitkassa keldris Kompanii tänavas 19 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles