Tartumaa kultuuripärli saaja on Janno Puusepp

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tabivere rahvamajas 10. jaanuaril aset leidnud tänuvastuvõtul Tartumaa kultuuriinimestele selgus järjekordne kultuuripärli saaja, kelleks on näitekirjanik, lavastaja ja näitleja Janno Puusepp.

Eesti kultuurkapitali Tartumaa ekspertgrupp tunnustas 2018. aasta kultuuritegija tiitliga ka Kulno Kunglat rahvusvahelise üliõpilaste laulu- ja tantsufestivali Gaudeamus suurepärase korralduse eest.

Samuti nimetati aasta kultuuritegijaks Aire Pajur, Margus Möll, Ülle Kool ja Lea Kurvits.

Elutööpreemia andis Eesti kultuurkapitali Tartumaa ekspertgrupp Maimu Janiskile südamega tehtud töö eest rahvatantsu õpetajana ja rahvatantsutraditsioonide hoidmise eest.

Janno Puusepp
Janno Puusepp Foto: Tiina Tasa

Ja nagu öeldud - Tartumaa 13. kultuuripärli teenis välja Janno Puusepp.

Eelmised Tartumaa kultuuripärlid on alates aastast 2006 Ursel Oja, Riho Leppoja, Made Ruul, Margus Kasemaa, Mare Tommingas, Triin Koch, Külli Must, Astrid Hallik, Anne Mägi, Tanel Joamets ja Alo Ritsing ja Kristjan Bachman.

Preemia eesmärk on tunnustada ja innustada kunstide-, rahvakultuuri- ning kehakultuuri ja spordi valdkonnas tegutsevate inimeste erialast pühendumist maakondades.

Rahvakultuurikeskuse kiitus

Rahvakultuuri Keskuse tänukirjad said aga Astrid Hallik rahvakultuuri hoidmise, kandmise, arendamise ja sündmustel kaasaaitamise eest;

Tartumaa Rahvatantsujuhtide Liit rahvakultuuri edasikandmise ja Tartumaa tantsupeo VABA 100 korraldamise eest;

Riho Leppoja koorimuusika hoidmise  ja meestelaulu edendamise eest Lõuna-Eestis;

Tiina Konsen Euroopa kultuuripärandiaasta 2018 üle-eestilise aktsiooni «Hakkame santima!» Tartumaa eestvedamise eest;

Meelika Kaarna Tartumaa algaja tantsujuhi koolituse korraldamise ja eestvedamise eest;

Terje Puistaja Euroopa kultuuripärandiaasta 2018 üle-eestilise aktsiooni «Hakkame santima!» eestvedamise eest ning

Kristel Maruste tantsupeo VABA 100 lavastamise ja silmapaistva noore tantsujuhi tegevuse eest Tartumaal.

Rahvakultuuri Keskuse tänu kuulub ka Luunja aidateatri lavastaja Iiri Saarele, GAUDEAMUS 2018 korraldusmeeskonnale ja peakorraldajale Kulno Kunglale, Kedrafesti meeskonnale ja Tiigi Seltsimajale.

Omavalitsuste liidu kiitus

Tänukirjad jagas välja veel Tartumaa Omavalitsuste Liidu juhatuse esimees Rain Sangernebo tublidele raamatukogude ja rahvamajade töötajaile, ringide ja seltside juhendajaile, õpetajaile, mitmete sündmuste eestvedajaile.

Saajate hulgas olid näiteks Heili Tali, Imbi Härson, Anne Aunap, Mare Sumberg, Anu Saul, Kairit Alver, Kätlin Link, Mall Aso, Liia Koorts, Margit Soieva, Eva-Kristi Hein, Kadi Kalmus ning paljud Eesti Vabariik 100 sündmuste korraldajad Tartumaal.

Tabivere rahvamaja saali keskele oli ehitatud pidulik väike lava, mille peal ja ümber leidsid aset teatraalsed stseenid ning kuhu tõusid ka kõnelejad, hõigates välja tänukirjade ja preemiate saajaid.

Tänuõhtu oli korraldatud salapärases võtmes, kus ei puudunud maskid ja saalis puhises suitsumasin. Publikule olid toolid asetatud natuke risti ja põiki palvega neid mitte nihutada.

Tartumaa Omavalitsuste Liidu juhatuse esimees Rain Sangernebo ütles oma kõnes, et kuigi seda peetakse halvaks tooniks, kui keegi oma toolist ja ametikohast kangesti kinni hoiab, siis tema leiab, et Tartumaa kultuuriga tegelevad inimesed istuvad küll igaüks õigel kohal. Ta soovis, et nad jätkuvalt usuksid endasse ning hoiaksid oma toolist kõvasti kinni.

Tartumaa kultuurirahva tänusündmusel viibisid ka Eesti Kultuurkapitali esinaine Kertu Saks ja Rahvakultuuri Keskuse direktor Kalle Vister.

Tänusündmuse taustajõud

Sündmuse lavastusmeeskonda kuulusid Siim Koppel (trummidel), Steven Kingo (heli ja valgus) ning Kalev Pärtelpoeg, Jaanika Ojakõiv, Mariann Luik, Veronika Täpsi.

Õhtu lavastajad olid Anne-Mai Tevahi ja Astrid Hallik. Osalesid Vilde teatri näitlejad ja Andri Viinalass ning Anne-Mai Tevahi.

Esitusele tulid lõigud Janno Puusepa kirjutatud etendustest "Minejad“, „Luke Veenus“, „Muinasjutt“, „Kevad ja sügis“ ja lavastusest „Ilu otsides“.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles