Esmaspäeval meenutatakse sajandi tagust Tartu vabastamist ja krediidikassa keldris toime pandud veretööd

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohta, kus enamlased vahetult enne Eesti rahvaväe saabumist 19 tartlast hukkasid, tähistab nüüd mälestustahvel.
Kohta, kus enamlased vahetult enne Eesti rahvaväe saabumist 19 tartlast hukkasid, tähistab nüüd mälestustahvel. Foto: Margus Ansu

Eeloleval esmaspäeval tähistatakse Tartu vabastamise 100. aastapäeva ja mälestatakse omaaegse krediidikassa keldris enamlaste poolt hukatud 19 tartlast.

Mälestuspäeva üritused algavad 14. jaanuaril kell 9 pärgade asetamisega Kalevipoja monumendi juurde.

Kell 10 oodatakse linlasi raudteejaama tervitama Tartusse saabunud soomusrongi, mis jääb sinna kolmeks päevaks ning mida saavad külastada kõik tartlased ja Tartu koolide õpilased gruppidena. Soomusrongis on Vabadussõda ning soomusronge tutvustav näitus, mis on avatud Tartus kõigil kolmel päeval kell 11–18.

Vabadussõja 100. aastapäeva tähistamiseks valminud soomusrong nr 7 Wabadus liigub jaanuaris mööda 100 aasta tagust lahinguteed ja jõuab järgnevatel kuudel ka mujale Eestisse. Soomusrongi saabumise puhul kõnelevad Tartu jaamas EV100 juhtrühma esimees Toomas Kiho, linnapea Urmas Klaas ning sõjamuuseumi direktor Hellar Lill.

Kell 11 peetakse oikumeeniline mälestusteenistus Jaani kirikus, kus teenivad Pauluse kiriku õpetaja Kristjan Luhamets, Peetri koguduse õpetaja Ants Tooming ja Tartu piiskop Eelija. 

Pärast teenistust liigutakse Kompanii tänavale, kus toimub kell 12.15 mälestustseremoonia 14. jaanuaril 1919 krediidikassa keldris hukatud tartlaste mälestuseks. Teenistusel kõneleb õpetaja Kristjan Luhamets, asetatakse pärg ja küünlad.

Kell 13.30 toimub tseremoonia ka Tähtvere pargis Tartu vabastamise lahingu mälestussamba juures. Selle korraldavad Enn Tarto ja mittetulundusühing Tartu Memento. 

Päev varem ehk pühapäeval kell 15 toimub Eesti Rahva Muuseumis (ERM) mälestuskontsert, kus esineb ansambel Orthodox Singers. Tänavu 30. tegutsemisaastat tähistava ansambli Orthodox Singers loomingulises tegevuses on esikohal varajane õigeusu kirikumuusika. Kavas on vanavene, süüria, serbia, kreeka ja eesti õigeusu muusika.

Pühapäevane kontsert on pühendatud piiskop Platonile (kodanikunimega Paul Kulbusch), kes oli esimene eesti soost piiskop ja esimene kristlikuks pühakuks kuulutatud eestlane. 1919. aasta 14. jaanuaril, mõni tund enne vabastavate Eesti rahvaväeüksuste saabumist Tartusse hukati piiskop Platon krediidikassa keldris enamlaste poolt.

13.–14. jaanuaril 1919. aastal võitis Eesti rahvavägi eesotsas soomusrongide ja Julius Kuperjanovi partisanidega Vabadussõjas punaarmeed ja vabastas Tartu. Samal päeval hukkasid enamlased Tartu krediitkassa keldris 19 inimest. TPM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles