Prokurör taotleb Allikmetsale rahalist karistust

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lembit Allikmets (paremal) ja tema kaitsja, vandeadvokaadi vanemabi Marko Paabumets teel kohtuistungile.
Lembit Allikmets (paremal) ja tema kaitsja, vandeadvokaadi vanemabi Marko Paabumets teel kohtuistungile. Foto: Margus Ansu

Loata inimuuringute tegemise kriminaalasja juhtiv prokurör Kristiina Laas süüdistab endist inimuuringute eetikakomitee esimeest Lembit Allikmetsa keelatud narkoosiravimi katsetamiseks loa võltsimises ning nõuab süüdistatavale rahatrahvi.

Tänasel kohtuistungil taotles prokurör Allikmetsa (75) süüditunnistamist dokumendi võltsimises ning tema karistamist rahalise karistusega 1524 euro ulatuses, kinnitas Postimehele Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm. Kaitsja peab oma kõne homsel istungil.

Tänavu 21. novembril astus koos Allikmetsaga kohtu ette ka Valga haigla ülemarst Andres Sell (50), keda süüdistatakse keelatud kauba ebaseaduslikus sisseveos, ebaseaduslikes inimuuringute tegemises, teise isiku kallutamises dokumendi võltsimisele ning võltsitud dokumendi kasutamises.

Vastavalt Selli kaitsja ning prokuröri taotlusele lahutas kohus Allikmetsa ja Selli menetlused. Selli süüdistuse osas langetab kohus otsuse kokkuleppemenetluses. Allikmetsa protsess jätkub üldmenetluses.

Prokuratuuri koostatud süüdistuse järgi viis Sell 2006. aasta aprillist septembrini läbi 2-kloroprokaiin (2-chloroprocaine) inimuuringu, kuid tal puudus selleks ravimiameti luba ning nõuetekohane patsientide nõusolek.

Eeluurimise käigus selgitati välja, et arst sai ravimid Šveitsist. Medikamentide Eestisse sisseveoks puudus tal aga ravimiameti luba.

Süüdistuse kohaselt kallutas Sell Allikmetsa võltsima uuringule luba, mille viimane ka koostas.

Sell on avaldanud uurimuse tulemuste kohta ka kaks teadusartiklit, kus kirjutati, et uuringutes osales üle 60 patsiendi, kellele tehti jalaoperatsioone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles