Galerii: üleilmselt tunnustatud vähiarst Hele Everaus esitles oma esimest raamatut

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile esitles Tartu ülikooli emeriitprofessor ja Tartu ülikooli kliinikumi vähiarst Hele Everaus Tartus restoranis Tšehhov oma esimest raamatut pealkirjaga «Vähilabürindist välja».

Everaus selgitas, et raamat on ennekõike mõeldud neile, kes vähki põevad ja ka vähihaigete lähedastele. Veel soovitab raamatu autor teost lugeda arstitudengitel.

«Raamatus on juhised vähidiagnoosi saanutele, keda ennekõike valdab pärast diagnoosi teada saamist hirm ja teadmatus,» selgitas ta.

Üks osa raamatust räägib ka alternatiivmeditsiinis peituvatest ohtudest. «Säärases keerulises olukorras on inimene kõigeks valmis, kuid alternatiivmeditsiini tulemus võib olla soovitule hoopis vastupidine, lisaks on oht kulutada asjatult suuri rahasummasid,» loetles ta.

Kuigi raamat on müügil juba detsembri algusest, oli autoril aega raamatut esitleda alles kuu aega pärast selle müügile ilmumist. Samas sai raamatu autor selle sündmuse ühendada ka oma sünnipäevaga. Everaus tunnistas, et ta soovis juba ammu raamatu avaldada, kuid seni polnud selleks piisavalt aega.

Eilsele raamatuesitlusele kogunes üle kolmekümne huvilise, nende hulgas Vahur Kersna, keda samuti ravis Hele Everaus. Teleajakirjanik Kersna tunnistas, et soetas raamatu alles esitluselt ning pole jõudnud sellega veel tutvuda. Siiski lubas ta teose kindlasti läbi lugeda. Everausi patsient oli ka legendaarne teleajakirjanik Urmas Ott.

Professor Hele Everaus algatas Eestis luuüdi siirdamise. Ta on ka Tartu ülikooli emeriitprofessor ning Tartu Ülikooli Kliinikumi hematoloogia-onkoloogia kliiniku konsultantarst.

2013. aastal pälvis doktor Everaus Londonis Euroopa vere ja luuüdi siirdamise ühenduselt (EBMT) silmapaistvate saavutuste eest luuüdi siirdamises EBMT kliinilise elutööauhinna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles