Täna algab rahvamatk Aidu lahingu meenutamiseks

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kümnekilomeetri pikkune retk algab Aidust vabadussõja mälestusmärgi juurest.
Kümnekilomeetri pikkune retk algab Aidust vabadussõja mälestusmärgi juurest. Foto: Puhka Eestis

Täna kell 11 algab Jõgevamaalt Aidust 10-kilomeetrine rahvamatk Sadukülla, meenutamaks 100 aastat tagasi aset leidnud Aidu lahingut, mis oli üks Vabadussõja pöördelahingutest.

Retkele oli end kirja pannud ligi 25 inimest, kuid matka üks korraldajatest Ülle Ottokar sõnas, et kohale võivad tulla kõik huvilised ka etteregistreerimata.

Matkarada kulgeb mööda teed, kuid maastik on üsna mitmekesine. «On nii põlluteid kui ka metsavahelist RMK teed,» märkis Ottokar.

Vabadussõja pöördelahinguid peeti 1919. aasta jaanuaris. «Rahvamatkadega meenutamegi saja aasta möödumist pöördelistest sündmustest, mis tagasid noore Eesti Vabariigi kestma jäämise,» sõnas riigikantselei EV100 juhtrühma esimees Toomas Kiho.

«Matkad viivad kunagisele Vabadussõja rindejoonele, kus peatati vaenuvägi. Retkedega liigub kaasas ka vabadustuli, mis süüdatakse hommikul sümboolselt Harjumaal Valklas ja lõpetab teekonna Läti piiri lähedal Punapargi lahinguväljal,» lisas Kiho.

Peale Aidu matka korraldatakse täna rahvamatku veel Harjumaal Priske mälestuskivi juurest Lahinguväljale, Järvamaal Vodja mõisa juurest Müüslerisse ja Viljandimaal Karksi-Nuia linnaväljakult Vabadussõja mälestussamba juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles