Suhkrutükk laval meeldib lastele ja vanematelegi

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Disney ja Cameron Mackintoshi muusikali «Mary Poppins» lavastaja Georg Malvius tõmbas lõpuaplausi ajal embusesse esietendusel hiilgavalt oma osaga hakkama saanud Kristiina Raahel Uiga (Jane Banks) ja Kaspar Kiisa (Michael Banks).
Disney ja Cameron Mackintoshi muusikali «Mary Poppins» lavastaja Georg Malvius tõmbas lõpuaplausi ajal embusesse esietendusel hiilgavalt oma osaga hakkama saanud Kristiina Raahel Uiga (Jane Banks) ja Kaspar Kiisa (Michael Banks). Foto: Kristjan Teedema

Vanemuine tõi vaatajate ette muusikali, mis on omas žanris Tartus suurim kordaminek. Eesti rahvakunstniku aunimetuse vääriline Georg Malvius on «Mary Poppinsisse» suutnud koos oma kolleegidega panna väga palju võluväge.

Suur suhkrutükk on see kõik mitmel põhjusel. Lisaks muusikale (Richard M. Sherman ja Robert B. Sherman ning George Stiles ja Anthony Drewe koostöös Cameron Mackin­­toshiga) paelub lavastus laulmise, tantsimise ja näitlemisega. Tehniliselt keerulises «Mary Poppinsis» toimis kõik nagu õlitatult.

Erilist imetlust pälvivad lapsed, kes kehastavad kummalise lapsehoidja saanud Banksi pere uut põlvkonda. Esietendusel laulsid nõudlikke partiisid laitmatult ja mängisid-tantsisid suure lustiga Kristiina Raahel Uiga ja Kaspar Kiisk.

Tantsud, muusika ja näitlemine iseenesest ei maksa suurt midagi, kui neid tegevusi ei täidaks sisu. «Mary Poppinsi» vaataja saab lavalt kulda väärt sõnumi: palju tähtsam rahaasjadest ja tööst on sõbralikud suhted kodus ja üldse inimeste vahel.

Kui keegi lummatud publiku hulgast heitis pilgu etenduse ajal lava kohale, kus jooksis tulikirjas inglis- ja soomekeelne tõlge, võis ta näha sealgi üht imeasja. Nimelt on Mary Poppins soome keeles Maija Poppanen. Sellise nime all tuli see muusikal lavale ka Helsingis 2009.

Tartu suurim teatrisaal täitus pärast viimaste nootide kõlamist reedel marulise aplausiga. Publiku plaksutamises ja hüüetes väljendunud kiitusega ühines esietendust vaadanud Music Theatre Internationali kompanii asepresident Richard Salfas, kes vastutab rahvusvaheliste litsentside eest. Tervituse saatis Vanemuisele ka Cameron Mackin­­tosh.

Arvamus

Johanna Rajalo
5-aastane

Mulle meeldis väga see koht, kui nukud läksid ära tüdruku ja poisi toast. Tüdruk ja poiss ei hoolitsenud nende eest. Mina hoolitsen oma nukkude eest. Ma olen mitu korda vaadanud «Mary Poppinsi» filmi, seal ei lähe nukud ära.

Ma olen käinud teatris vaatamas ka «Dinosaurus Ottot», ei, ikka «Ninasarvik Ottot». Ma olen näinud teatris ka «Lottet». Lapsed laulavad ja tantsivad siin etenduses hästi. Aga see onu, kes on Mary Poppinsi sõber, ta mängib ka «Väikese onu saagas». Mulle meeldib «Mary Poppins» rohkem, sest see on pikem.

Alo Põldmäe
Helilooja

Minu arvates on see lausa väga hea lavastus, mulle meeldis absoluutselt. Kõik on hästi liikuma pandud. Lauljad on suurepärased, aga täielik üllatus, et väikseid lapsi osatakse laval kaasa elama ja nii loomulikult laulma ja näitlema panna. Au õpetajatele!

Hanna-Liina Võsa saab suurepäraselt Mary Poppinsi osas hakkama. Ja et Georg Malviusest on aastatega saanud juba meie mees, siis ta leiab meie inimestega nii hea kontakti, et teda usaldatakse täielikult.

Tema «Mary Poppins» on suurejooneline ja ühtlasi väga inimlik lavastus, sest see sisendab vaatajatele usaldus- ja kindlustunnet. Aga seda on praegu ju väga vaja.

Richard Salfas
Kompanii Music Theatre International asepresident

Mulle meeldis etendus väga, lavastatud on suurepäraselt. Ma arvan, et Disney ja Cameron Mackintosh võivad olla ülimalt rahul. Täiesti õnnestunud on lavastus tervikuna ja sealhulgas koreograafia ning ka lava ja kogu kujundus on imetore.

Sada protsenti! Täistabamus!


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles