Ulila rahvas tahab oma jõele õiget nime tagasi (3)

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ulila küla elanikud, nende hulgas ka Jaanus Lauri ja Kristina Ermel, soovivad, et Tartust Viljandisse viiva tee alt läbi voolav Elva jõgi saaks tagasi oma ajaloolise, Ulila jõe nime.
Ulila küla elanikud, nende hulgas ka Jaanus Lauri ja Kristina Ermel, soovivad, et Tartust Viljandisse viiva tee alt läbi voolav Elva jõgi saaks tagasi oma ajaloolise, Ulila jõe nime. Foto: Margus Ansu

Ulila jõgi kadus kaartidelt nõukogu ajal: 1977. aastal muudeti veekogu Elva jõeks «Eesti NSV jõgede ja järvede nimed» põhjal koostatud halli raamatu ja 1982. aasta määruse «Eesti NSV ministrite nõukogu poolt kinnitatud Eesti jõgede ja järvede nimetused» põhjal.

Eelmise aasta veebruaris tegi Ulila rahvas keskkonnaagentuurile ja kohanimenõukogule ettepaneku muuta Elva jõgi Keeri järvest kuni Emajõeni Ulila jõeks nagu oli näiteks 1938. aasta kaardil. Aastase asjaajamise tulemuseks on suur kirjavahetus ja eitav vastus.

«Sügaval vene ajal muudeti jõe nimi ära,» ütles Ulila elanik Jaanus Lauri. «Meie inimesed ütlevad aga endiselt, et elavad Ulila, mitte Elva jõe ääres. Ametnikel ei peaks olema raske sellist asja muuta, kuid muutust ei tehta. Nad ei taha aru saada, et Elva jõgi on Elva jõgi Keeri järveni, sealt edasi on aga Ulila jõgi.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles