Vabadussõja pöördelahinguid meenutatakse rahvamatkadega

Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kümnekilomeetri pikkune retk algab Aidust vabadussõja mälestusmärgi juurest.
Kümnekilomeetri pikkune retk algab Aidust vabadussõja mälestusmärgi juurest. Foto: Puhka Eestis

Eeloleval pühapäeval meenutatakse mitmel pool Eestis rahvamatkadega 1919. aasta 3.–7. jaanuaril peetud Vabadussõja võidukaid pöördelahinguid. Kunagisel rindejoonel korraldatakse neli eelregistreerimisega matka, neist üks Jõgevamaal.

«Vabadussõja pöördelahingud toimusid 1919. aasta jaanuaris. Rahvamatkadega meenutamegi saja aasta möödumist nendest murrangulistest sündmustest, mis tagasid noore Eesti Vabariigi kestmajäämise,» rääkis riigikantselei EV100 juhtrühma esimees Toomas Kiho. «Matkad viivad kunagisele Vabadussõja rindejoonele, kus peatati vaenuvägi. Retkedega liigub kaasas ka vabadustuli, mis süüdatakse sümboolselt Harjumaal Valklas ja lõpetab teekonna Läti piiri lähedal Punapargi lahinguväljal,» lisas ta.

Rahvamatkad «Siit saadik ja mitte enam!» toimuvad Vabadussõja rindejoone neljal lõigul:

  • Kell 9 algab matk Harjumaal Priske mälestuskivi juurest Lahinguväljale. Pikkus üheksa kilomeetrit. Matkajuht Sven Luks. Lisainfo ja registreerumiskoha leiad siit.
  • Kell 10 algab rahvamatk Järvamaal Vodja mõisa juurest Müüslerisse. Pikkus 15 kilomeetrit. Lisainfo ja registreerumiskoha leiad siit.
  • Kell 11 algab rahvamatk Jõgevamaal Aidu mälestuskivi juurest Sadukülla. Pikkus kümme kilomeetrit. Lisainfo ja registreerumine aadressil ulle.ottokar@poltsamaa.ee või telefonil 5300 2557.
  • Kell 16 algab Viljandimaal Karksi-Nuia linnaväljakult rahvamatk Vabadussõja mälestussamba juurde. Matka pikkus on üks kilomeeter. Registreeruda pole vaja. 

Vabadussõja 100. aastapäeva meenutamiseks on alanud aastaks kavandatud ürituste sari «Wabaduse teekond». Lisaks rahvamatkadele peetakse mitmeid näidislahinguid ja mälestustseremooniaid. Samuti liigub mööda Eestit soomusrong nr 7 Wabadus, mis alustab oma teekonda 4. jaanuaril Kehrast.

Eesti Vabariigi 100. aastapäeva tähistatakse 2020. aasta 2. veebruarini, mil möödub sada aastat Tartu rahulepingu sõlmimisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles